Најновије

РАЗГОВОР ПОСЛЕ КОГ ЈЕ ПАЛА ЦЕНА НАФТЕ: Путин и саудијски принц викали један на другог, а руски председник одбио ултиматум!

Телефонски разговор између руског председника Владимира Путина и саудијског принца Мухамеда бин Салмана претходио је одлуци Саудијске Арабије да преплави светско тржиште нафтом и сруши њену цену. А тај се разговор претворио у "такмичење у урлању", јавља Мидл Ист Ај, британски портал специјализован за Блиски исток, а преноси atvbl.com.

Владимир Путин (Фото: kremlin.ru)

За Мидл Ист Ај су то наводно потврдили саудијски службеници упознати с "катастрофалним разговором" између руског председника и саудијског принца престолонаследника који већ неко време де факто влада овом богатом заливском монархијом. Разговор који се догодио 6. марта, непосредно пре састанка Организације земаља извозница нафте (OPEC), претио је поништењем отопљења односа између ове две земље које су у Сирији подржавале супротстављене стране у рату.

OPEC и Русија нису успели да се договоре око реза производње нафте, а уследио је историјски пад цена. Очигледно је да на том састанку, који је уствари био у формату OPEC+, односно OPEC и друге земље извознице нафте које нису део тог удружења, попут Русије, није дошло до очекиваног договора о смањењу производње нафте ради драматичног смањења потражње услед пандемије коронавируса.

Резултат смо видели у понедељак - након снажног пада цена прошле седмице, у понедељак се цена америчког референтног бренда нафте којим се тргује на берзама, WTI (West Texas Intermediate), стрмоглавила на нулу, а онда и на негативну цену од невероватних -37 долара, што је историјски преседан у трговању нафтом.

Ваља ипак напоменути да се радило о тзв. futures  (фјучерсу), односно терминском уговору за испоруку нафте у мају, који је управо истицао, што је изазвало распродају престрашених инвеститора. Но и фјучерси с роком у априлу за WTI јуче је на крају дана износио 16,14 долара, док је британски референтни бренд нафте Брент на крају дана пао на 20,98 долара.

Принц Мухамед добио "Трампов благослов" преко његовог зета Кушнера

А управо је саудијски принц Мухамед, кажу саудијски извори, запретио Путину да ће почети рат ценама нафте ако не буде договора између њихових земаља.

- Управо пре тог састанка (OPEC+) Путин и МБС (скраћеница за принца Мухамеда) имали су разговор. МБС је био врло агресиван и дао је ултиматум - рекао је извор за Мидл Ист Ај. - Разговор је био врло личне природе. Урлали су један на другога. Путин је одбио ултиматум и разговор је завршио лоше.

Још је занимљивије да је принц Мухамед наводно прво координисао своје потезе с администрацијом америчког председника Доналда Трампа, односно с његовим зетом и високим саветником Џаредом Кушнером, с којим је изградио врло присан однос који је последњих неколико година био честа тема критика у америчким медијима.

Техеран спремио бруталан одговор! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА