Најновије

СВА ПРАВИЛА НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Ево како од данас у градском превозу, тржним центрима, кафићима, и шта се мења у вртићима и школама

Епидемија корона вируса у Србији ближи се крају. Данима уназад бележимо процентуално мали број новозаражених, а све више излачених, имунитет нам јача, мере Владе попуштају. Дошли смо у фазу у којој је сада питање, не месеци, недеља, већ дана када ће ванредно стање бити укинуто, а живот враћен у нормалне токове. А хоће ли заиста бити тако? Можемо ли након короне живети као и пре њене појаве?

Илустрација (Фото: МУП Србије)

Не, нећемо моћи!

Колико се год ситуација у нашој земљи побољшава и епидемија ближи крају, толико су упозорења стучњака, чланова Кризног штаба, о опрезу који сада мора бити на вишем нивоу од онога с почетка епидемије како не би било доведено у питање оно што смо постигли до сада, учесталија и наглашенија.

Након што ванредно стање буде укинуто, корона вирус неће нестати и ми ћемо, уместо да причамо како после вируса, морати да научимо да живимо са њим, а најважније од свега су хигијена и социјално дистанцирање, односно избегавање контаката.

Наш суживот са короном, почео је, на неки начин, од понедељка. Тог 27. априла, дошло је до првих ублажавања мера Владе Србије. После више од месец дана са радом су почели фризерски и козметички салони, фитнес центри и теретане. Отворене су пијаце и мале трговинске радње, док су занатлије почеле са радом нешто раније.

За наредне недеље најављен је "повратак" готово свих обележја нашег свакодневног живота у нормалним околностима. Вртићи, кафићи, ресторани, бутици, тржни центри, градски и међуградски превоз, поново су ту. Али не више на исти начн.

Конобари са визирима, гости са маскама

Кафићи, ресторани и остали угоститељски објекти отварају се 4. маја, а у наредном периоду, радиће на потпуно другачији начин од онога на који смо навикли.

У подужим препорукама Градског завода за јавно здравље Београд стоји да организација и спровођење рада објеката мора да буде таква да се могућност преношења вируса сведе на минимум. То ће бити постигнуто спровођењем кључних мера превенције - социјалног дистанцирања, ношења личне заштитне опреме и појачане дезинфекције.

Особље угоститељских објеката мораће да носи маске и рукавице, а конобарима, који директно комуницирају или услужују госте, препоручено је коришење визира. Без маски ће гости моћи бораве само док су за својим столом, а распоред столова неће смети да буде мањи од прописане социјалне дистанце од 2 метра. Ако објекти не буду могли да обезбеде овакав распоред, мораће између столова да поставе физичке баријере (од плексигласа или другог пуног материјала) који ће делити међупростор. На овом линку можете прочитати детаљно упутство како ће убудуће изгледати наш боравак у кафићима.

Редари у аутобусима јавног превоза

Наредне недеље почиње са радом међуградски превоз, од 4. маја почиње и градски превоз у Крагујевцу и Новом Саду, док ће у Нишу и Београду почети од 8. маја.

Према препорукама које локлане управе треба да спроведу када је градски првоз у питању, дефинисане су четири фазе за успостављање и организовање превоза путника. Прва фаза подразумева превоз искључиво запослених лица, друга ђака и студената, трећа незапослених, туриста и других лица и четврта лица старијих од 65 година.

У возила јавног градског превоза улазиће се искључиво на предња, а излазити на остала врата, а обележја ће се налазити на самим вратима. Возила ће бити редовно дезинфикована и проветравна, а у њих ће моћи да уђу само путници са маскама и рукавицама. Возачи ће такође имати маске и рукавице, а посебним пластичним баријерама или кабинама биће одвојени од путника. Већина возила већ има кабине, а тамо где их не буде било, биће постављени пластични застори. 

Заменик градоначелника Београда, Горан Весић, рекао је недавно да ће се у сваком аутобусу налазити и редари чији ће задатак бити да прате улазак путника у возила и да им дају инструкције о валидирању карте, кретању, заузимању места и изласку из возила.

- На улазу ће стајати редар који ће пуштати одређен број путника у возило. Валидација карте је неопходна, а свако друго седиште ће бити обележено, како би се држала физичка дистанца. Осим тога, и на поду ће бити обележено где људи могу да стоје - рекао је Весић.

Паклене врућине у тржним центрима

Претходних дана су се, услед најава о отварању тржних центара, у јавости повеле полемике колико је безбедно у наредним периоду боравити на оваквим местима, знајућу колико су она код наших грађана популарна и да су, нарочито викендом, пре "посете" короне Србији, врвела од људи.

У данима који су пред нама ће, поред прописа о поштовању мера социјалног дистанцијара и појачане дезинфекције простора, тржни центри морати да испуне још један услов како би им био омогућен наставак рада. Неће смети користе централну климатизацију, јер она повећава ризик трансмисије вируса, тако да нас у тржним центрима очекују тропске врућине и устјао ваздух, бар неко време.

Заменик директора Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" др Дарија Кисић Тепавчевић објаснила је колико је онда безбедно ићи у бутике, радње, тржне центре и зашто је у њима препоручено искључивање клима уређаја.

- Свако од нас треба да процени ризик од настанка инфекције када одлази на таква места. Што се тиче клима доказано је да може да фаворизује капљични пут инфекције. Захтевају се стриктне процедуре за кафиће, теретане. Израђене су препоруке за свако од тих места, али се препоручује да будемо на отвореном. И те како има смисла то физичко дистанцирање. Враћамо се нормалним животним активностима, али не смемо да заборавимо на вирус који лако проналази пут до осетљиве особе - рекла је.

Вртићи - мале групе деце, старији могу да носе и маске

Отварање вртића најављено је за 11. мај, све предшколске установе мораће да испоштују ни мање ни више него 35 безбедносних услова, а министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је држава потпуно спремна за овај корак, те да су установе широм Србије потпуно опремљене. Министарство је обезбедило и додатну медицинску опрему која ће бити смештена у пет великих центара - Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац и Краљево.

За почетак, у вртиће ће ићи само деца чија родитељи имају радну обавезу, односно не могу да раде од куће и они ће морати то и да докажу потврдама послодаваца. Формираће се мале групе, у којима неће бити више од 5, 6 њих, а старије групе ће моћи да носе и маске.

- Старије групе ће вероватно моћи да носе маске, док млађе неће морати, консултоваћемо се са струком. Неће бити пуно деце у вртићу, то ће бити групе од по 5, 6 њих. Дете мора бити потпуно здраво како би ушло у вртић и то ћемо контролисати. Хигијенски услови су добри, улагали смо доста - рекао је министар Шарчевић.

Како са ђацима до 12 година старости

И да децу до 12 година у школама ће бити организован боравак, али прецизних правила за такву организацију још нема.

За сада се само зна да ће и то кренути 11. маја, када и вртићи.

- Како се иде ка процесу укидању ванредног стања и почиње процес вараћања за посао, помоћи ћемо родитељима са децом до 12 година како не би била сама. Намеравамо да организујемо дневни боравак у школама, и према проценама то ће искористити око 30 одсто деце. Ова испомоћ родитељима такође креће од 11. маја - најавио је недавно министар просвете Младен Шарчевић.

У авион с тестом од последња 72 сата

Комерцијални путнички ваздушни саобраћај, односно отварање граничних прелаза на међународним аеродромима у Београду, Нишу и Краљеву, званично може почети 18 маја.

Уместо два и по сата пре полетања, сада ће на аеродром морати да се долази четири сата раније. Када авиони поново почну да лете, путнике очекују многе промене - од мерења температуре пре уласка у авион, тестова на вирус од 72 сата, карантина од 14 дана, до стриктних правила у самом авиону.

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је даје Србија потпуно спремна, али да ће то, ипак, зависити и од осталих земаља, односно, од тренутка када ће оне дозволити летове са својих аеродрома.

- Ми нисмо затварали аеродроме, него су свуда биле укинуте редовне авио-линије. Београдски аеродром био је отворен све време ванредног стања јер смо допремали хуманитарну помоћ и враћали наше грађане из других држава. Наш је предлог да се путнички авио-саобраћај отвори 18. маја и да летови са аеродрома Никола Тесла, као и аеродрома у Нишу и Краљеву покрену тада - рекла је Михајловић.

Др Дарија Кисић Тепавчевић казала је да дефинитивне препоруке под којим противепидемиолошким условима ће се одвијати авиосаобраћај још увек нема, а једна од мера могла би да буде да путник буде тестиран на присуство вируса у последња 72 сата, поготово за пословна путовања и доласке у Србију.

- То је једна од мера која ће, врло је могуће, бити на снази. Наравно, уз све оне које смо досад примењивали с почетка у међународном саобраћају - истакла је Кисић Тепавчевић поводом отварања аеродрома и авио летова од 18. маја.

Свадбе, крштења, рођендани - средина јуна

На свадбама, крштењима, рођенданима и у кафанама моћи ћемо поново да се веселимо с друштвом већ од 15. јуна, каже члан Кризног штаба за борбу против корона вируса др Бранимир Несторовић.

У прве две недеље од укидања полицијског часа максималан број гостију у затвореном простору требало би да буде 20. Након тога, повећаваће се на 50, па на 100, да би се на крају од 15. јуна.

- Вирус је изгубио на снази, високе температуре и УВ зрачење убијају његову инфективност, па је потребна већа количина вируса да би се особа заразила. Зато нема потребе да гости у кафићима и ресторанима носе маске, јер ће пре самог уласка бити дезинфиковани, а и седеће на довољној удаљености. Раздаљина од два метра потребна је уколико особа кија или кашље, али надам се да онај ко је болестан неће ићи на кафу или ручак - сматра др Несторовић.

Подсетимо, од 27. априла поново раде фризерски и козметичарски салони, теретане и фитнес центри. Такође, од 29. априла поново су отврена дечја игралишта.

Гејтс фондација намеће обавезну вакцинацију, ко је одбије ово неће моћи. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА