Најновије

КАКАВ ШОК! “Ово је крај америчке доминације”, тврди француски Ле Монд

Док се многи питају о њиховом пост-пандемијском животу, француски Ле Монд је у четвртак, 30. априла, покушао предвидети будућност Сједињених држава, учећи лекције из шока који је Ковид-19 нанио светском поретку. Између осталог, новине су предвиђале крај светског вођства Сједињених Држава.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Сједињене Државе више не извршавају улогу која јој је доделиле у 20. веку, улогу светског вођства, пише Ле Монд. Пандемија коронавируса ставила је ван снаге међународни поредак створен након Другог светског рата под окриљем Сједињених Држава.

Кључну улогу у дестабилизацији овог састава играо је успон Кине. Кашњење с којим је Светска здравствена организација упозорила међународну заједницу на ризик од пандемије, само потврђује њену зависност о Пекингу.

Дакле, свет темељен на америчко-совјетској дуалности постао је неуравнотежен, а “мултиполарни поремећај” заменио је постојећи “биполарни поредак”.

„Они (Сједињене Државе) се последњих година све више повлаче. Ослабљене коронакризом, оне су потпуно изван ње.”

Осим тога, Ковид-19 је тестирао јединство Европе, која је остала разоружана и суочена с пандемијом, те неспособна организовати солидарност за најугроженије државе Европске уније.

“Али ако (Еуропска унија) жели да утиче на стварање праведнијег и сигурнијег светског поретка након кризе, мора да започне са организовањем властите економске обнове”, закључује лист.

Остаје да видимо како ће реаговати Сједињене државе на европске претензије за преузимање доминантног положаја у новом светском поретку, који је данас доиста “мултиполарни поремећај”.

Прочитајте ОВДЕ    шта то намеће Гејтс фондација.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА