Најновије

"БОРБА ПРОТИВ КОРОНА ВИРУСА ЈЕ У НАШИМ РУКАМА": Др Кисић Тепавчевић о спровођењу мера које су сада на нама

Један од најбитнијих фактора за превенцију заразе не само коронавирусом већ и многобројним бактеријама, паразитима и гљвицама јесте често прање сапуном, најмање 20 секунди.

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

Према подацима Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", готово до пред саму епидемију свега 64,7 одсто становника Србије, без обзира на старосну доб, редовно је прало руке након уласка у кућу, пре оброка и после употребе тоалета. Од троје људи, дакле, један је у широком луку заобилазио воду и сапун, а могло би се с правом поставити питање да ли су преостала двојица то чинила на адекватан начин с обзиром на то да су многи после објашњења о правилној хигијени руку која је обавезна мера заштите од коронавируса, а која подразумева прање од најмање 20 секунди, поручили да су мерили своје досадашње рекорде. Износили су тек 10 секунди!

Уочи Светског дана хигијене руку, 5. маја, проф. др Дарија Кисић Тепавчевић још једном подвлачи нашим читаоцима да је у превенцији и сузбијању оболевања не само од ковида-19 већ и од бактерија, паразита и других микроорганизама хигијена руку битнија него икад.

- Када је почела епидемија, никада брже нисмо схватили да правилно прање руку може да сачува наше животе. Сада се полако враћамо свакодневним животним токовима, али нема опуштања: на једну од најзначајнијих мера у борби против коронавируса не смемо да заборавимо.

Уз коронавирус, и бактерије су свуда око нас.

- Не можемо да избегнемо да се с њима сусрећемо, што у одређеним ситуацијама може да буде веома опасно. А ако имамо слабији имунитет, узрокован било којим разлозима, у варијанти било каквог поремећаја метаболизма или неког другог проблема, свака бактерија постаје узрочник великих проблема.

Које болести, уз инфекцију коронавирусом, још можемо да зарадимо?

- Респираторне инфекције, упала плућа, грип, шарлах, гнојне ангине, менингитис, цревне болести, жутица, дифтерија, инфекције ока, уста и коже - све су то болести које се преносе преко руку ако се не поштује једна од најважнијих и најуспешнијих мера превенције, а то је прање руку на адекватан начин.

Колико су људи тога свесни?

- Све су свеснији, али најгори могући сценарио, с обзиром на то да долази до ублажавања многобројних мера које су донете током ванредног стања, био би да се опустимо, па да опет на негативном примеру схватимо да морамо још неко време да седимо код куће ради сопствене безбедности и безбедности других људи.

Шта треба да послушамо?

- Мере које називамо социјално дистанцирање, а ја бих пре назвала одржавањем безбедне удаљености између особа, уз често прање руку, свакако морају да се поштују у наредном временском периоду. Ниједан лек као ове мере није имао толико учинка.

Нема руковања и љубљења?

- Нема. Врло брзо смо схватили да то може да нас угрози, неки нису очекивали да ће то лако ићи јер смо народ који је посебно руковању приликом поздрављања придавао велику пажњу, просто је свима ушло у крв.

Да ли ће тако и остати?

- Уверена сам да хоће, сигурно нико не би волео да се врати на почетак епидемије и изложи се ризику. Охрабрује нас стабилност података о оболелима и излеченима ових дана, видећемо какав ће резултат бити након првомајских празника. Потребна је и убудуће максимална лична одговорност сваког појединца.

Не само пре и после јела

Пре ових активности треба прати руке: пре свих производних и других активности повезаних са обрадом хране, припреме оброка, конзумирања оброка, дојења и/или храњења деце, додиривања новорођенчета, активности са децом, додиривања уста, носа или очију, пре сваке дијагностичке или терапеутске процедуре, контакта с болесном особом. После ових активности треба прати руке: после припреме хране, конзумирања хране, употребе тоалета, радних активности, изношења смећа, чишћења, повратка из куповине, играња, шетње, брисања носа, кашљања, кијања, мењања пелена, додиривања евентуално контаминираних као и контаминираних предмета, контакта с болесном особом, животињом, бављења спортом.

Темељним прањем заштитићете и себе и друге

(поступак треба да траје минимум 20 секунди) - скините накит и сат - пустите топлу воду, наквасите руке, нанесите сапун - трљајте дланове - укрстите прсте и трљајте да би опрали простор између њих - прсте склопљене у шаку положите у длан супротне руке и трљајте; поновите поступак с другом руком - кружним кретањем длана оперите палац; поновите поступак с другом руком - кружним кретањем скупљених прстију трљајте длан; поновите поступак с другом руком - трљајте горњи део шаке и ручни зглоб; поновите поступак с другом руком - исперите руке топлом текућом водом - обришите руке папирним убрусом или марамицом - затворите славину папирним убрусом или марамицом - одложите папирни убрус или марамицу у кесу/канту за смеће

Осушите правилно руке

После темељног прања руку, сушење је веома важан корак у смањивању ризика од заразе ковидом-19 и бактеријама, њиховом преношењу и ширењу, а што им олакшава влажна кожа. Најбоље је да користите папирне убрусе које ћете одложити у кесу за смеће и затворити је, а ако их немате, морате често да мењате пешкире јер брзо постану влажни, без обзира на то што их за брисање руку, као једну од мера самозаштите, само ви користите. Наравно, мокре руке не би требало никако да бришете о одећу, што су многи пре епидемије често радили, јер ће ефекат прања бити раван нули.

Србији се припрема нова уцена из Загреба! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА