Најновије

НЕЧУВЕН СКАНДАЛ: Србија уручила протестну ноту Северној Македонији због маркице са картом НДХ!

Министарство спољних послова Србије уручило је данас амбасадору Северне Македоније у Србији протестну ноту поводом штампања и објављивања поштанске марке на којој се налази географска карта фашистичке Независне Државе Хрватске, а чије помињање евоцира успомене грађана Србије и српски народ на најмрачнији период у новијој историји.

Македонија (Фото: Јутјуб)

Министарство спољних послова затражило је да се спорна поштанска марка одмах повуче из оптицаја и да се њено штампање и објављивање осуди од стране Владе Републике Северне Македоније, саопштено је из МСП.

У протестној ноти Министарства спољих послова, урученој амбасадору Републике Северне Македоније се наводи:

"Министарство спољних послова Републике Србије изражава најоштрији протест поводом штампања и објављивања поштанске марке на којој се налази географска карта фашистичке Независне Државе Хрватске, која обухвата и делове Републике Србије све до Београда, делове Црне Горе и целу Босну и Херцеговину, а чије помињање евоцира успомене грађана Републике Србије и српски народ у целини на најмрачнији период у новијој историји", пише у протестној ноти.

Указује се да овакви покушаји историјског ревизионизма грубо нарушавају билатералне односе Републике Србије и Републике Северне Македоније као и сарадњу и стабилност читавог региона.

"Министарство спољних послова Републике Србије, објављивање ове марке, и то на Дан победе над фашизмом, схвата као непријатељску провокацију усмерену против територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, као и увреду за цео српски народ, који је у концентрационим логорима те исте НДХ, страдао у стотинама хиљада током Другог светског рата", истиче се у протестној ноти.

МСП захтева и да се спорна поштанска марка одмах повуче из циркулације као и да се њено штампање и објављивање најоштрије осуди од стране Владе Републике Северне Македоније, у супротном, Министарство спољних послова Србије предузеће даље кораке у циљу заштите интереса Републике Србије, указује се у тексту протестне ноте.

Овакав потез Поште Северне Македоније наишао је на негодовања и осуде Срба, као и две највеће српске организације у Македонији, Демократске Партије Срба у Македонији и Српске Заједнице у Македонији, објављено је на сајту srbi. mk.

Пошта С.Македоније се извинила због карте НДХ

Пошта Северне Македоније извинила се данас због пуштања у употребу поштанске марке с мапом Хрватске у границама фашистичке НДХ из Другог светског рата, преноси портал Плусинфо.

Како се наводи у саопштењу, због представљања погрешне карте Хрватске и других земаља у региону у целости се повлачи коришчење ове марке која је била одштампана у 6.000 примерака.

"Извињавамо се због ненамерне грешке поготово што се промоција едиције поштанских марки Северне Македоније у ЕУ поклапа с Даном Европе. Циљ нам је био да се овом поштанском марком захвалимо Хрватској што за време њеног председавање ЕУ пружа велику подршку нашој земљи", закључује се у саопштењу македонске поште.

Прочитајте ОВДЕ  какав је то протест почео у Београду.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА