Најновије

ЦРНА ГОРА НА НОГАМА! НАРОД СЕ ОКУПИО ИСПРЕД СУДА У НИКШИЋУ! Полиција угасила уличну расвету, чују се српске песме! (ВИДЕО)

У знак подршке владици будимљанско-никшићком Јоаникију, у неколико црногорских градова одржани су протести. Грађани су се окупили испред Основног суда у Никшићу, ишчекујући одлуку о притвору.

Народ на протесту у Црној Гори (Фото: Јутјуб)

Испред тужилаштва у Никшићу и вечерас се налази велики број грађана који су се ту окупили још јутрос у девет часова у знак протеста због хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и свештеника Митрополије црногорско-приморске (МЦП). 

У Улици Николе Тесле, али само у делу гдје се налази зграда суда и тужилаштва и где су грађани нема уличне расвете.

Грађани покушавају да мобилним телефонима колико-толико осветле део улице где се налазе.

Posted by Slavko Djukic on Friday, May 15, 2020

Протојереј Радојица Божовић поручио је, после молебана, да се народ у Црној Гори тренутно налази на распећу, али да ће, како је казао, вера победити. 

Хапшење владике Јоаникија, према речима протојереја Божовића, подсећа на хапшење Христово. 

Адвокат Сава Костић рекао је раније окупљеним новинарима да очекује да ће по истеку 72 сата, епископ Јоаникије и свештеници бити пуштени на слободу. 

Због хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осам свештеника, у Беранама је одржан протест.

Велики број грађана је узвикујући "пустите владику" прошао поред зграде полиције и запутио се према манастиру Ђурђеви ступови. По повратку од манастира су се разишли.

На протесту у Бијелом Пољу на градском тргу грађани су узвикивали: "У нама је срце лавље, ми бранимо православље".

Протест у Пљевљима завршен је вечерас око 21 сат без инцидената. Окупљање грађана у главној градској улици почело је око 20 часова, након чега је колона кренула до цркве Свете Петке, где их је сачекао кордон полиције, па су се грађани истим путем вратили до Улице Краља Петра Првог.

Tрећу ноћ за редом Будвани су протестовали због хапшења епископа и свештеника Митрополије црногорско-приморске. 

Окупљени су узвикивали "Пустите нам владику", "Косово је срце Србије", "Устала је Црна Гора", "Светиња се бранит мора", "Мило лопове, пустите нам попове". 

UŽIVO, POLICIJA UGASILA RASVETU, NAROD SE NE MRDA ISPRED TUŽILAŠTVA, ČEKAMO VLADIKU! ŠIRITE ISTINU DALJE!🙏

Posted by Vladislav Dajković on Friday, May 15, 2020

Епископу будимљанско-никшићком Јоаникију је због литије која је одржана на дан Светог Василија Острошког у граду под Требјесом, одређено задржавање до 72 сата.

Поред њега, у притвору се налазе и свештеници Слободан Јокић, Данило Зиројевић, Жељко Ројевић, Остоја Кнежевић, Мирко Вукотић, Василије Брборић, Драган Крушић и Никола Маројевић.

ДПС: Одлука о притвору биће заснована на закону

Владајућа црногорска партија ДПС саопштила је да ће одлука о притвору за владику Јоаникија и свештеника СПЦ бити заснована "искључиво на закону, једнако као према било ком другом грађанину наше државе".

"Све структуре које ових дана здружено атакују на Црну Гору треба да знају да је Црна Гора држава владавине права која не води крсташки рат ни против Српске православне цркве ни против Срба у Црној Гори те да су узалудни притисци из Београда и њихових домаћих послушника да утичу на судску одлуку", наводе из ДПС-а.

Отац Гојко Перовић одржао молебан у Подгорици! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда, РТЦГ, vijesti.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА