Најновије

ОВАЈ ГРАД У СРБИЈИ ЛЕЖИ НА ОГРОМНОМ БОГАТСТВУ: Пронађено лежиште племенитих метала

Једна аустралијска компанија у два истражна бушења, дуга скоро 1.240 метара, на подручју општине Рековац, недалеко од Јагодине и у њима открио састав литијума и бора који, по свом саставу, веома подсећају на налазишта ових елемената које је рударски когнломерат пронашао у недалеко код Лознице.

Рудник (Фото: pixabay. com)

У два истражна бушења, која су међусобно удаљена око 1,8 километара, пронађени су индикатори који упућују на значајну минерализацију бора и литијума – елемената који су незаменљиви у сектору производње батерија и возила на електрични погон.

Из ове компаније, која има три лиценце за истраживања у околини Рековца, иако презадовољни почетним резултатима, истичу да је ово тек почетак истраживања, али и истичу да почетни резултати обећавају и указују на постојање огромног минералног система руде бора и литијума.

Ова компанија има и пет концесија за истражиавње злата у Перуу, где су пронашли значајне ресерве племенитих метала, али и у Аустрији, где су, недалеко од места Волсбург пронашли лежиште са 11 милиона тона руде литијума.

У овој аустралијској компанији напомоњу да су резултати код Рековца веома слични онима које је Рио Тинто, који 2024. године треба да почне са експлоатацијом, пронашао недалеко од Лознице, а реч је о лежишту које у себи крије 10 одсто светских резерви литијума.

Подсетимо, недавно је и канадска компанија започела израду елабората рудних резерви, што је први корак ка добијању дозволе за експлоатацију, јер је у рејону Пискања, код напуштених рудника угља код Баљевца на Ибру пронашла ресерве бора и литијума, што је лежиште вредно око две милијарде долара, а роком експлоатације од две деценије.

Маске на радном месту могу бити обавеза, а пљуштаће и казне!  Прочитајте ОВДЕ   све детаље.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА