Најновије

ВУЧИЋ О ДИЈАЛОГУ: Не могу да похватам шта раде једни, а шта желе други (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се Београд труди да гради пристојне односе са Приштином, пре свега због Срба који живе на КиМ, трговине, мира и стабилности, али да некада не може да разуме њихове поруке.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише најаве из Приштине о увођењу трговинских мера Србији од 15. јуна и оценио да је то нешто што има везе са њиховим унутрашњим политичким сукобима.

- Трудим се да сваког дана чујем поруке из Приштине, да разумем шта желе, гледамо да градимо пристојне односе, пре свега због Срба који живе на КиМ и да бисмо имали нормалну трговину и да бисмо сачували мир и стабилност, рекао је Вучић. Каже да му је немогуће да похвата шта раде једни, а шта желе други, као и да му је тешко да разуме шта се тачно дешава у Приштини, те да не жели да се бави нагађањима.

Вучић о писму немачког и француског министра о КиМ

Вучић је изјавио данас да је пажљиво анализирао заједничко писмо немачког и француског министра спољних послова у вези са КиМ и додао да би по том питању имао шта да каже, али да ће им то рећи уживо. Министри су, иначе, позвали на хитно обнављање дијалог Београда и Приштине ради постизања правно обавезујућег споразума.

Вучић је рекао да су притисци на Србе, посебно на Србе у Метохији, стални и да никада неће престати зато што се, додаје, из албанских медија може видети константна кампања против повратка Срба, нарочито у метохијска места.

- 'Нећемо да примамо Србе јер су ту почињени велики злочини над Албанцима и ту Срби немају шта да траже', тако они кажу. И који год би Србин да се врати, они му прво прете, па каменују кућу, па је пале, па уништавају трактор, навео је Вучић и додао да таква позиција за наше људе није лака. Навео је да на северу КиМ ситуација неупоредиво боља, те да је у другим великим српским срединама, од Грачанице до Сиринићке жупе, нешто лакше пре свега због великог броја Срба који ту живе.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

"Dragi korejski prijatelji, mnogo vam hvala što ste doneli odluku da uložite u Srbiju. Tamo gde se pojave korejske investicije vidite ogroman napredak tih zemalja. Mnogo vam hvala na trudu, energiji, ambiciji, entuzijazmu. Hvala što ste izabrali Srbiju jer smo bili u konkurenciji sa okolnim zemljama, koje su davale dobre uslove, ali Srbija je pobedila. Pobedila je Smederevska Palanka! Znam koliko smo se svi trudili da u čitavom Podunavskom okrugu stvari menjamo i popravljamo. U ovoj fabrici radiće 700 ljudi, od ovoga će imati koristi i Smederevska Palanka, Plana, Rača. Ponovo obavljamo život, imaćemo više dece nego ranije i mnogo manje onih koji odlaze trbuhom za kruhom u svet. Za šest meseci ovde ćete videti velelepnu fabriku. Želim vam dobar i uspešan rad. Dobro došli u Srbiju! Ovde su dobri i vredni ljudi, voleće kompaniju i boriće se za nju. Živela Srbija!" - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji postavljanja kamena temeljca budućeg postrojenja kompanije KyungshinCable u Smederevskoj Palanci.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Из централне Србије на КиМ од 1. априла стигло 30 милиона евра робе

Производи из централне Србије вратили су се на косовско тржиште од када је приштинска влада 1. априла укинула таксу и заменила је одређеним реципрочним мерама, а реч је углавном о прехрамбеним производима и пшеници, пише приштинска Газета Експрес. Према подацима кошовске Агенције за статистику, у априлу је из централне Србије на КиМ стигла роба у вредности више од 15 милиона евра, док је у истом периоду 2019. године, када је на снази била такса, то износило свега 637.000 евра. У супротном правцу отишла је роба у вредности од око 1,1 милион евра, преноси Косово онлајн.

Новак не може у Црну Гору, а ово је разлог! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА