Најновије

КОН НАЈАВИО МОГУЋЕ НОВЕ МЕРЕ АКО СЕ НАСТАВИ ШИРЕЊЕ ВИРУСА: "Да ли друштво само разуме забране и казне?"

Епидемиолог Предраг Кон, који је месецима уназад на челу струке у Владином Кризном штабу, огласио се поводом актуелне епидемиолошке ситуације у земљи и односа грађана према мерама превенције.

Предраг Кон (Фото: srbija.gov.rs)

Он је на свом Фејсбук профилу споменуо и антивакцинални покрет, критичаре ванредног стања, поступање по сили закона.

- У Србији епидемија Ковид-19 се политизовала, а посебно се користи од стране антивакциналног покрета. Не сматрам то необичним, али сам забринут због озбиљног неповерења српског друштва према сопственој превентивној медицини која је увек темељ сваког здравственог система. Свака надградња без ојачаног темеља није добро и детаљно осмишљена.

Највећи критичари ванредног стања због Ковид 19 и полицијског часа сада су потпуно шокирани скидањем истог. Мере и даље постоје, али су тренутно на нивоу препорука (ако буде потребно биће опет обавезне без ванредног стања). Непоштовање препорука за одржавање дистанце и коришћење заштитне опреме ради заштите изазива шок код оних који су говорили о "неразумним" рестрикцијама, али по мом утиску и код свих који се осећају угрожено и препуштено себи.

Да ли смо друштво које разуме само забране, законску обавезност и казне које проистичу из не поштовања ових обавеза? Сматрам да много може да се уради у овом периоду корона кризе на повећању свести у Србији да је у свакој пандемији врло битно схватити да је то УВЕК рат против биолошког агенса. Обавеза да се води рачуна да никога не заразимо односи се не само на Ковид19 већ и било које друге заразне болести и у ванпандемијским условима. Србија има своју превентивну медицину - поручио је Кон на свом профилу.

Према последњим подацима за 24 часа у Србији је регистровано 73 нова случаја заразе. У истом периоду није било преминулих.

У Београду се поново бележи велики број заражених. Како је претходно наводила епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић нови случајеви заразе повезују се са прославама.

Андрија Мандић успешно оперисан! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф, Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА