Најновије

ШИПТАРИ СКРНАВЕ ВИСОКЕ ДЕЧАНЕ: Српска светиња изузетно угрожена! Министарство писало Унеску!

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић обратио се јуче писмом највишим званичницима Унеска поводом незаконитих радова на путу у непосредној близини заштићене зоне манастира Високи Дечани, који су недавно настављени упркос прекиду условљеном реакцијом међународне заједнице укључујући и Унеска, саопштили су из Минстарства.

Шиптари (Фото: Правда)

У писму генералној директорки Одри Азуле, заменику директора за културу Ернесту Отонеу и директорки Унесковог Светског центра за наслеђе Мехтилд Реслер министар наводи наводи да се пут гради у заштићеној зони манастира уписаног у Листу светске културне баштине, као и у Листу угрожене светске културне баштине, те се, како указује, додатно нарушава већ угрожена сигурност тог споменике српске културе из 14. века од непроцењивог значаја за светско културно наслеђе.

Пренамена локалног сеоског пута у дужини од 10 километара у прометан друмски пут проузроковаће драстично повећање саобраћаја, што подразумева повећање вибрација, загађења и буке, што ће додатно угрозити заштиту манастира, која се већ суочава са бројним проблемима, упозорио је министар.

- Познато је, што је и у ранијим обраћањима Министарства Унеску апострофирано, да је Европска унија финансирала изградњу друмског пута северно од Дечана у дужини од 17 километара, што, између осталог, говори у прилог чињеници да је изградња пута тик поред манастира уписаног у Листу светске културне баштине непотребан и штетан акт - наводи се у писму.

Вучић разговарао са Макроном пред важан састанак у Вашингтону! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА