Најновије

СА ЊЕГОШЕМ ИЛИ СА СЕКУЛОМ? Владика Јоаникије жестоко оплео по режиму Мила Ђукановића

Према речима владике кршење верских права кулминирало је прошле године нападима осионе власти, која се осилила предугом владавином и отуђивши се од свог народа обогатила у осиромашној Црној Гори.

Владика Јоаникије (Фото: Јутјуб)

Мисле да опстану удружени са короном, док су, пре само двадесет дана прогласили да је Црна Гора слободна од короне! Е сад кад им опет треба, одједном кажу да је опет има, говорећи да су је литије произвеле, иако немају ни једног јединог доказа за то! Наш народ каже да смо управо ми, окадившли Црну Гору, заштитили је од ове заразне болести. А што је најважније, наше литије су сведочанство љубави, братства, слоге, радости, славе Божје и наше свете вере. Пробудила се Његошева Црна Гора, сведочећи и проповедајући славу Црне Горе, праве, истинске, његошевске, Црне Горе наших отаца за коју су они гинули, полажући главе своје за светиње, веру, братство и слогу. То је наш завет.

Ово је део поруке епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, упућене са скупа подршке игуману Николају (Стаматовићу), дрављанину Србије, кога су црногорске власти одлучиле да прогнају.

Према речима владике кршење верских права кулминирало је прошле године нападима осионе власти, која се осилила предугом владавином и отуђивши се од свог народа обогатила у осиромашној Црној Гори.

- Зар није срамота, што су се наши властодршци уписали на листу светских богаташа, док народ једва преживљава, а многи гладују и оскудевају у најосновнијим потребама. Зар то није срамота?! Зар није срамота досадашње скоројевиће да се тако обогате, јер знамо ми у Црној Гори шта је ко имао и наследио: Ово је велики испит. Знамо да су најправеднији и најчеститији увек највише прогањани. Није случајно што је управо најкроткијег међу нама полиција нашла  да ислеђује и застрашује. Али није га могла застрашити. Неће ни Бог, али нећемо ни ми, оставити нашег оца Николаја. Он је наш. Уградио је у ову светињу своју младост. А што је најважније окупио је народ  око светиње и много је урађено од кад је он овде. Сви свештеници и сав народ воли оца Николаја, који се, као млад човек, показао мудар, паметан и честит. Таквог народ неће лако оставити. Једини му је грех што је дошао из Србије. Ми смо цивилизован народ, који поштује власт, државу, али, не можемо поштовати насиље и кршење Устава и закона, што је учињено доношењем антицивилизацијског закона, који је и произвео све ове немире у Црној Гори. Видели смо колико је кратка памет наших властодржаца, када су могли донети закон са којим се не слаже седамдесет процената народа Црне Горе. Коме се доноси тај закон? Пре доношења закона мора се водити дијалог са онима на које се он односи. Овде није било дијалога, нити било чега нормалног, већ само диктат, који се не може прихватити, каже владика Јоаникије, који је подсетио да народ не постоји због те власти "која се хвали како се додворили Хрватима, Албанцима и осталима".

- Добро је да имамо добре односе са свима, али треба прво у својој кући створити такве односе. Са својим народом треба имати добар однос, поштовати светиње, историју, традицију и наллеђе, што се овде, нажалост, не поштује. Видимо какви нас јади налазе ових дана. Данас било лакше да имамо непријатеља из другог народа, јер је много тешко имати неспоразум са браћом, који су, иако отуђени, наша браћа. Испоштоваће све овај народ, али неће дозволити да неко гази по његовој части, достојанству и памети - каже епископ Јоаникије.

Са Његошем и Секулом

- С ким ћемо ми кренути? Хоћемо ли са Његошем и Марком Миљановим или са Секулом Дрљевићем, Савићем Марковићем Штедимлијом, Антем Павелићем и осталима који су нанели срамоту Црној Гори? Ми овде сабрани немамо ту никакве дилеме! Ми смо Његошеви Црногорци који баштинимо Косовски завет и честитост српског народа. Ми не делимо народ у Црној Гори на Србе и Црногорце. Свако је слободан да се изјашњава како жели. Часно је звати се и Србином и Црногорцем, што су и наши преци посведочили, док су и једно и друго уздигли Петровићи, владари и владике Црне Горе, који су прославили нашу земљу - казао је епископ Јоаникије у манастиру Златеш.

Народна странка почела припреме за председничке и београдске изборе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА