Најновије

БИЛО ЈЕ ПРЕВИШЕ ОПУШТАЊА И НЕПОШТОВАЊА МЕРА: Др Тиодоровић одбацио ванредно стање, али најавио следеће

Превише опуштања и непоштовања мера довело је до тога да ми сада већ крајем јуна имамо такву статистику око 90 оболелих, а у ово доба требало је да имамо спорадичне случајеве.

Бранислав Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

У продавницу одређени број људи одлази без маске, руке се не перу онолико често како је било у почетку, организују се журке, приватна славља у опуштеној атмосфери, све нас је то данас довело до тога да имамо свакога дана одређени број заражених, каже епидемиолог проф.др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба.

Како др Тиодоровић објашњава, то што је дозвољено окупљање није значило да смо спремни да скинемо маске и да смо завршили с вирусом, напротив ту је реп епидемије. Све је кренуло са непоштовањем мера, организацијом приватних журки, присније комуникације, али и дербија Партизан - Звезда, где нису испоштоване мере дистанце.

- На утакмици нису испоштоване мере дистанце, једноставно људи су се оглушили, касније је уследило славље после утакмице. Даље, имамо организацију скупова, 100-200 људи, опет без мере заштите, прославе рођендана, свадбе, крштења. И тако смо ми данас ту где јесмо и уместо спорадичних случајева имамо бројке које се не смањују него су ту негде. Мој апел је да се одложе славља, то је у вашем интересу, померите макар за месец дана - додаје епидемиолог.

Иако се увелико најављује други талас вируса корона, ми још увек нисмо завршили са првим, а разлог је превелика опуштеност у понашању. Маске су обавезне у затвореном простору и то је оно што ће свако морати да поштује.

Многи се питају и да ли ће неке мере бити враћене, др Тиодоровић објашњава да се не треба плашити полицијског часа и ванредног стања.

- Ништа неће бити од оних најригорознијих мера, нема говора ни о ванредном стању, ни о полицијском часу, али у превоз обавезно са маском и на растојању, забране посета у болницама, старачким домовома, и питање је да ли ћемо за спортске сусрете предузети неке мере, односно да се утакмице одржавају без гледалаца. Могуће да ћемо ограничити окупљања у затвореном до 100 људи колико је било и пре - каже епидемиолог.

Жаришта су тренутно у Санџаку, Новом Пазару у Тутину, али и у Врању, где има пацијената са бронхопнеумонијама. Заражених има и у Београду, Крушевцу, Блацу, Брусу, Лесковцу... Ипак, како истиче др Тиодоровић, живот мора да функционише, али да би уз поштовање мера и статистика била боља, а број заражених се свео на спорадичне случајеве.

- Економија мора да функционише, без економије нема ни здравственог система. Вероватно ћемо посебну пажњу посветити старијама, хроничним болесницима, онколошки пацијенти морају бити посебно праћењи и морамо мислити о деци, породиљама и трудницама. Вирус не слаби, али мање је вирусоноша, мање циркулише и због тога се стиче утисак као да је слабији, али не заваравајте се, он је ту. Млади људи немају теогобе, они преносе на старије и осетљиве, али и међу младима има оних који имају пад имунитета. Морају се мере поштовати и од сваког од нас појединачно зависи колико ће вирус бити присутан и којом брзином ће се ширити - закључује др Тиодоровић.

У Крагујевцу могућа забрана прослава

Имајући у виду да је у претходних 17 дана регистровано 77 новозаражених вирусом корона, ситуација на подручју Крагујевца је забрињавајућа, закључак је Кризног штаба који је заседао пре два дана.

Закључак је да уколико два дана заредом број нових заражених корона вирусом буде већи од 10, размотриће се могућност скраћења радног времена угоститељских објеката и ограничити број људи на прославама.

Градоначелник и командант Кризног штаба Радомир Николић је подсетио да је Крагујевац у првом таласу имао укупно 68 заражених.

- Уколико резулати тестирања сутра и прекосутра покажу да дневно имамо више од десеторо заражених, Штабу за ванредне ситуације упућена је препорука, да прогласи ванредну ситуацију на територији града Крагујевца. То значи корак даље у давању наредби и одлучивању - појаснио је Николић и додао да онда постоји могућност забране окупљања у затвореном простору, организације матура, свадби и прослава чија је сезона кренула и где се вирус највише шири.

Наиме, резултати су показали да је међу 77 новозаражених распон година од 25 до 35. С обзиром на то да је реч о млађим људима, нама се чини да је клиничка слика нешто блажа.

- Ни не знамо којом брзином може да се прошири на остало становништво и морамо да учинимо све што је у нашој моћи да то спречимо. Са Полицијском управом смо се договорили да вратимо стари режим контроле контаката и изолације, јер другачије, нажалост, не можемо. Изгледа да смо заборавили италијански и шпански сценарио јер смо добро прошли у првом таласу. Имамо обавезу према грађанима Крагујевца да у борби против ковида предуземемо најозбиљније мере и ми ћемо то и учинити - поручио је Николић.

У Турској ове године на доживотну казну затвора осуђено 1.934 Ердоганових противника! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА