Најновије

Да ли је дошло до преокрета у преговорима Србије и ЕУ: шта желе Француска и Немачка

Сарадник Института за европске студије Слободан Зечевић рекао да је порука председника Александра Вучића да би Србија могла да уђе у ЕУ до 2026. године изузетно важна, и да он вероватно има одређене информације које му говоре да би тај програм могао да се рализује.

Сарадник Института за европске студије Слободан Зечевић (Фото: принтскрин са РТС-а)

Слободан Зечевић је рекао да је такав програм имала Јункерова комисија, и да је он уобичајен, јер се у четири или пет година планирају фазе које ће довести до чланства.

Међутим, Зечевић је рекао да је то тада зауставила Француска јер је председник Емануел Макрон то некако пролонгирао. Сад су се ствари поново окренуле, истакао је Зечевић и подсетио да се Француска залагала за отварање више поглава са Србијом, док са друге стране група земаља то није желела.

Како је објаснио, дошло је до неког преокрета, где је Француска постала нека врста заштитника и промотера Србије, а Немачка је са тим стала. Раније је било обрнуто.

Зечевић је рекао да су у Француској сматрали да пре унутрашњих реформи не би требало примати нове чланице, али ЕУ размишља и геостратешки и види празан простор који користе Русија и Кина.

Када је реч о преговрима Београда и Приштине, Зечевић је рекао да можда постоји нека идеја у ЕУ и у Србији како би то могло да се реши.

Преговори с Приштином у две фазе 

Указао је да ће се преговори обновити у две фазе. Прво је планиран састанак у Паризу који би на неки начин свечано отворио наставак дијалога, а онда би се касније наставили преговори у Бриселу и ту би се тражио правно обавезујући споразум о нормализацији односа.

"Али по мени, требало би пре свега инсистирати на реализацији Бриселског споразума који је већ потписан", рекао је Зечевић.

Истакао је и да одавно није видео оволико ривалство између ЕУ и САД, јер је ЕУ увек била нека врста подређене стране.

"А сада се бори да покаже да се проблеми на њеном тлу не решавају ван ЕУ, и то је једна новина. Толика новина да ЕУ држи под контролом преговоре Београда и Приштине", рекао је Зечевић и напоменуо да је то велики ударац за председника САД Доналда Трампа који ће сигурно одговорити на неки начин.

Говорећи о подизању оптужног предлога против Хашима Тачија и Кадрија Весељија, Зечевић је рекао да би требало размишљати о жртвама и људима који су на суров начин изгубили животе на Космету. Због тога, како каже, Србија жели да се то рашчисти.

"Што се тиче самих преговора, САД је доживела ударац. Видим да Стејт Департмент поздравља тај процес, међутим пред Трампом има неколико удараца", рекао је Зечевић наводећи да почиње да сумња да ли заиста у САД постоје снаге које желе његов реизбор и да ли су оне толико јаке да ће бити све компликованије за њега.

ЕУ добија на темпу

Рекао је да ће се нови састанак представника Београда и Приштине вероватно организовати у Вашингтону крајем месеца, али наводи да је идеја Беле куће била да се прво решавају економска питања, па да се касније постигне политички споразум у оквиру ЕУ.

Како истиче Зечевић, сада је тај распоред поремећен и ЕУ добија на темпу, што је велико изненађење.

Каже и да је велико питање да ли ће Тачи моћи да остане преговарач и какве сада Албанци имају намере према САД, јер су финансијски зависни.

"Албанци могу да се политички организују и да пробају да изврше притисак на Трампову администрацију не би ли сачекали повољнија времена. Да се не ангажују и да кажу да немају преговарача", навео је Зечевић.

Откривена нова превара на изборима, више о томе ОВДЕ!

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА