Најновије

"ШТО НАС НИСТЕ ПИТАЛИ, ВЕЋ ЗАКЉУЧУЈЕТЕ": Русија оштро реаговала на оптужбе да снадбева талибане оружјем!

Амерички државни секретар Мајк Помпео је раније изјавио да се Русија у Авганистану бори против САД и поновио оптужбе о продаји ватреног оружја талибанима.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

- Русија је испоручивала наоружање само законитој влади Авганистана, што је добро познато - рекла је Марија Захарова новинарима.

Према њеним речима, Помпео на састанцима са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом није постављао питање о прекиду наводних испорука оружја талибанима.

- Оно што желим да кажем у вези с контактима америчких партнера, пре свега америчког државног секретара с руским колегом: господин Помпео током састанака с господином Лавровом ниједном није поставио то питање - навела је Захарова.

Она је подсетила на то да је у Авганистану интезивно кружила информација о томе да америчке специјалне службе подржавају терористе "Исламске државе“, коришћењем хеликоптера без препознатљивих ознака и помагањем милитантима да се повуку пред нападима талибана.

Лист „Њујорк тајмс“ је раније, позивајући се на анонимне представнике америчке обавештајне службе објавио текст у којем се тврди да је војно-обавештајна служба Русије нудила награде припадницима талибанског покрета за нападе на америчке војнике у Авганистану и да је председник САД Доналд Трамп информисан о томе. Докази за ту тврдњу нису приложени.

У новом тексту лист је, позивајући се на три извора, саопштио да су амерички званичници пресрели електронске податке о финансијским трансакцијама с банкарског рачуна који наводно контролише руска војно-обавештајна служба, на рачун који је повезан с талибанима.

Та чињеница, како је оценио „Њујорк тајмс“, представља један од доказа о наводном награђивању талибана за убиства америчких војника у Авганистану.

Амбасада Русије у САД затражила је од америчких власти да адекватно реагују на претње које стижу на адресу руских дипломата због информација о наводном деловању Русије у Авганистану. Москва је та саопштења окарактерисала као лажне вести.

Амерички председник Доналд Трамп је изјавио да је текст у америчком листу наручен, а Бела кућа, Пентагон и америчка обавештајна служба су саопштили да нема потврда о информацијама наведеним у медијима, као и да Трамп о томе није информисан.

Трамп сматра да је прича о наводној завери Русије с талибанима измишљена да би се нанела штета њему и Републиканској партији САД.

Нуклеарна ракетна крстарица „Адмирал Нахимов“ биће враћена у састав руске Ратне морнарице 2022. године. Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: rs. sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА