Најновије

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Зашто коронавирус тако погађа Балкан?

Немачки Шпигел позабавио се поновним порастом случајева коронавируса на Балкану и истакао да је у Хрватској зараза порасла за чак 232 одсто.

Корона вирус (Фото: Pixabay)

Лист је навео и да је зараза у БиХ порасла за 75, а у Србији за 125 одсто уз констатацију да је подручје дуго било поштеђено од коронавируса, да би зараза ођедном почела драстично да се повећава.

Како се наводи, Аустрија је у среду издала највиши ниво упозорења за путовања у земље Западног Балкана, а министар спољних послова Александер Шаленберг рекао је да је свестан да то није лака одлука.

Због драстичног повећања обољевања, влада у Бечу је установила безбедносни ниво шест за Србију, Црну Гору, БиГ, Северну Македонију, Албанију и такозвано Косово, а дрyyављани Аустрије који су се у тренутку објаве затекли у тим земљама саветовани су да "хитно напусте земљу".

Немачки лист пише да се не може говорити о другом таласу пандемије на Балкану будући да, како наглашавају, вирус стиже са закашњењем.

Наводи се да су владе земаља на Балкану рано увеле мере за сузбијање коронавируса знајући да имају слабе здравствене системе и тако су дуго имале мали број заражених. Међутим у претходних неколико недеља земље Западног Балкана имале су притисак, што од привредника, што од грађана, а и избори су били заказани у неким земљама.

Као пример лист наводи Србију где су биле уведене мере затварања аеродрома и граница, школа, ресторана, шопинг центара, уведен је полицијски час, особама старијим од 65 година није био дозвољен излазак из кућа и станова, а војници су, писе лист патролирали улицама.

Већ почетком јуна почело је велико ублажавање мера, па су дозвољена масовна окупљања попут фудбалске утакмице којој је присуствовало око 20.000 посетилаца који нису поштовали социјалну дистанцу.

У последње три до четири недеље расте број оболлих и у Северној Македонији, где су, према речима новинарке Сашке Цветковске, ресторани пуни до последњег места, а људи се понашају као да коронавирус не постоји.

Додаје се да је влада те земље ођедном укинула карантин јер се приближавају избори - 15. јула, а многи су забринути за своје пословање.

Забрињава и пораст нових случајева у Хрватској и Словенији, где се број оболелих готово удвостручио претходне недеље.

Обе земље, које доста зависе од туризма, отворила су своје границе за туристе из ЕУ и то без тестова и карантина.

Власти Хрватске, пише Шпигел за нове случајеве тврде да су увежени случајеви и да постоји велики проценат размене са суседним земљама.

Ипак, наводи се, многи Хрвати се нису придржавали хигијенских мера.

Нападнута Саудијска Арабија! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА