Најновије

Пет највећих Вучићевих лажи током епидемије короне! (ВИДЕО)

Лаж у Србији се већ дуго сматра легитимним политичким средством за стицање симпатија код народа. Ипак, ако смо нешто научили у доба короне, то је да лажи политичара, једнако колико и чланова Кризног штаба, могу бити веома опасне, а да се последице “заобилажења истине” мере статистичким подацима које слушамо на конференцијама за новинаре у 15 часова.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Ово су неке од лажи председника Србије Александра Вучића, које је изговорио од почетка епидемије.

1. “Нико није рекао да је најсмешнији вирус” – 11. март 2020.

На чувеној конференцији 26. фебруара, пулмолог и члан Кризног штаба Бранимир Несторовић је, у низу својих “спектакуларних” изјава, коронавирус описао као “најсмешнији вирус у историји човечанства”.

Наредног месеца, тачније 11. марта, председник Србије је, током своје тираде на конференцији за новинаре, љутито поручио да нико није рекао да је коронавирус најсмешнији вирус.

“Немојте да лажете, нико није рекао да је најсмешнији вирус”, истакао је Вучић, додајући да не може више да трпи нападе на Несторовића.

Ипак, снимци са претходне конференције несумњиво потврђују Несторовићеве речи, као и чињеницу да председнику није био проблем да слаже.

2. “Ми имамо пара” – 29. март, “Немамо пара” – 03. јул

Кад је гостовао 29 . марта не телевизији Прва, председник нас убеђивао како ће наша држава најбоље поднети кризу која ју је задесила услед епидемије, јер “имамо пара” и “да ћемо сваком грађанину дати по 100 евра”.

“Ми имамо паре. Ја нисам случајно говорио да ћемо брже да растемо од свих других. Зато сам се жив појео што нас је корона задесила”, рекао је Вучић крајем марта, да би три месеца касније неки други Вучић поручио да немамо новца.

“Је л’ неко мисли да новчана маса ‘м један’ и ‘м два’ да то имате два ћупа па дођете, па узмете. Па нађите такве председнике, имате тих стручњака који су опљачкали нашу земљу и који увек за све само кажу хајде да обезбедимо да држава да још више пара. Нема”, љутито је поручивао Вучић 3. Јула.

3. “Стопа смртности од короне је једна од најнижих у Европи“ – 22. мај

Након што је нашим најстаријим суграђанима на рачуне “легло” 4.000 динара једнократне помоћи и 100 евра “хеликоптер новца”, председник је био слободан да им се и писмено обрати, охрабрујући их да нема страха од короне у Србији, јер је стопа смртност једна од најнижих у Европи, па тако нема ни бојазни да се изађе на биралишта.

“Сви смо поносни због одговорности коју сте показали. Захваљујући вама, стопа смртности од короне је једна од најнижих у Европи“, написао је Вучић пензионерима.

Неколико дана касније, специјализовани портал “Истиномер”, демантовао је ове речи председника, истичући да је Вучић у свом обраћању најстаријим грађанима Србије изнео нетачне податке.

Наиме, стопа смртности представља број умрлих на 100.000 становника, а у Србији, према подацима овог Универзитета у тренутку слања писма пензионерима, са бројем преминулих који износи 239, стопа смртности износи 3,42.

Према објављеним подацима, од 48 европских држава (без Лихтенштајна и Ватикана), Србија је на 28. месту, односно, мању стопу смртности од Србије има још 20 европских држава.

4. “Избори били сигурнији од одласка у продавницу” – 02. јул

Приликом гостовања на РТС, председник Вучић бранио је одлуку да се одрже избори, тврдњом да они нису били ризични и да се на њима нико није заразио.

“Било је много сигурније него да неко оде у продавницу на пет минута”, рекао је Вучић.

Међутим, у другој недељи Вучићеве изборне играрије број заражених достигао је (званично) 16.719 од чега је у последњих 24 регистровано 299 нових случајева, а преминуло је 13 особа. Статистика, па чак и ова званична (можда фризирана) је оборила Вучићеву тезу о “безбедним изборима”.

Не треба заборавити да су за ноншалантност владајуће гарнитуре цену платили они сами – након прославе изборне победе, где су се функцинери напредњака грлили и љубили, стигла је и вест да су заражени Марко Ђурић, Маја Гојковић, Алесандар Вулин, а како је данас рекао председник, међу зараженима је и Никола Селаковић. Оправдање како су избори сигурнији од одласка у продавницу, пример је колико су партијски интереси важнији од здравља грађана, а лаж како нема препрека да се отпочне кампања коштала је здравља, не само напредњачке фуниционере, већ несумњиво велики број људи који су изашли на биралишта.

5. “Корона готова за 20 дана” – 12. јул

Уверен као у победу на изборима, председник Србије је 12. јула изјавио да ће Србија однети тријумф над коронавирусом за двадесет дана. Како је данас тај рок истекао, грађанима не остаје ништа друго осим да констатују да их је преседник још једном слагао.

Само претходног дана у Србији је преминуло осам особа, зарежено је њих 339, док број људи на респиратору износи 162.

“Ја нисам хтео да инсистирам на полицијском часу, а видео сам да су сви против. Морам да покажем поверење и у сараднике, јер су лекари пре свега рекли мени и Ани (Брнабић) да постоји други начин. За 20 дана ћемо победити вирус, макар морали да доносимо строже мере. Ми седам или 10 дана да не изађемо на улицу немамо више вирус”, рекао је Вучић у гостујући на телевизији Пинк.

На дан кад је Вучић најавио да ће Србија победити корону, 12. Јула, број заражених је износио 287, 154 особе су биле на респиратору, а од последица ЦОВИД 19 је преминуло 12 особа. Не треба много математике како би се закључило да, не само да нисмо победили корону, већ су се бројке и повећале двадесет дана након датог обећања.

У ишчекивању вакцине

Након свега, председник Вучић је обећао грађанима да ће Србија сигурно до краја године добити вакцину против коронавируса, не откривајући са којом земљом преговара, колико ће износити та наруџбина, односно који број вакцина ће бити набављен.

“Ми смо у разговорима са једном земљом која је завршила вакцину, завршили су са тестирањем и пре краја године можемо да имамо вакцину”, рекао је 15. јула председник Вучић, да би поменути рок 15 дана касније, 30. Јула, конкретизовао, наводећи да ће крајем новембра вакцина већ бити у нашој земљи.

Ако се узму у обзир раније изјаве и обећања председника Вучића, грађани се могу са правом питати да ли је најава о вакцини у Србији још једна у низу празних обећања првог човека државе и да ли ћемо крајем године још једном моћи да констатујемо да нас је слагао.

Убијен шеф обавештајаца ИД-а у Авганистану! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА