Најновије

МЕЂУНАРОДНЕ ДИПЛОМАТЕ ЗАБРИНУТЕ: Шиптари не одустају од срамног закона о вредностима тзв. ОВК!

Упркос међународним притисцима и међустраначком неслагању, Демократска партрија Косова није одустала од нацрта закона о вредностима рата бивше тзв. Ослободилачке војске Косова, па ће сутра у скупштини бити настављена расправа која је прекинута прошле седмице.

Терористичке присташе (Фото: Јутјуб)

Тон отвореној расправи о нацрту којим се "сваки јавни званичник и грађанин Косова обавезује да поштује и штити ратне вредности и штити имиџ ОВК", дали су посланици Демократског савеза Косова (ДСК), изразивши неслагање са понуђеним текстом предлога закона, тврдећи да неки чланови остављају простор за погрешно тумачење.

У ДСК истичу да се према понуђеном тексту може сматрати да се закон меша у слободу изражавања и размишљања на Косову, те захтевају промене нацрта закона, јер су на ивици уставности. Споран за ДСК је члан којим се пропусује "обавеза грађана да штите вредности ОВК" зато што оставља простор за различите интерпретације.

Из Савеза поручују да са великом забринутошцћу, пажњом и посвећеношцћу прихватају изјаве представника Европске уније и америчког амбасадора, који између осталог кажу да "закон криминализује слободу изражавања и застрашује грађане".

- Стога смо као парламентарна група посвећени преобликовању неких чланова и пажљиво их третирамо. Изнад свега, очување демократије и слобода изражавања остају приоритет - додају у ДСК.

Забринуте и међународне дипломате у Приштини

У нацрту закона, који је предложила Демократска партија, наводи се да је "ОВК била одлучујући фактор за слободу и независност народа Косова".

Влади у Приштини се налаже да реагује у случају притвора или хапшења ветерана тзв. ОВК, на основу међународних налога власти у Београду. Истиче се да је "сваки јавни званичник и грађанин Косова дужан да поштује и штити ратне вредности утврђене овим законом и штити имиџ ОВК. Ко не буде поштовао одредбе овог закона биће кривично гоњен.

Ови чланови нацрта закона забрињавају и медђнародне дипломате у Приштини, па је председник ветерана ОВК Хисни Гуцати разговарао са америчким амбасадором Филипом Коснетом и пренео му да су отворени за измене понуђеног предлога.

Гуцати каже да је амерички представник указао на два члана која се тичу обавезе званичника и грађана на поштовање и заштиту вредности ОВК, као и кажњавање уколико се одредбе закона буду кршиле. Деловима нацрта закона противи се и покрет "Самоопредељење", тако да шеф посланичког клуба те странке Реџеп Сељими каже да у предлогу "постоји скривени трик".

Он сматра да ни Демократска партија (ДПК) ни било ко други не би требало да користи тзв. ОВК за политичке програме, посебно имајуцћи у виду да је вецћина посланика те странке гласала за оснивање Специјалног суда.

Наставак расправе у четвртак

Посланик ДПК Газменд Битићи очекује наставак расправа о нацрту закона о вредности борбе тзв. ОВК и каже да његова странка поздравља промене које су тражиле све политичке странке, али тек након што нацрт закона прође на првом читању.

- Верујем да ће Скупштина одржати седницу у четвртак. Стално смо говорили да смо отворени за неопходне промене, али промене се могу извршити тек током другог читања. Дакле, прво читање мора бити усвојено, а затим можемо да уложимо потребне амандмане  - рекао је Битићи.

Упркос израженим критикама, из ДСК најављују да ће у првом читању гласати за ову иницијативу.

Посланица ДСК Валентина Буњаку рекла је да та странка подржава нацрт закона, а примедбе које имају уклопиће између два читања, а "уколико исте не буду уважене, неће га подржати у наредном читању".

Наставак расправе заказан је за сутра у 10 часова.

Сутра се обележава страдање српске деце на Бистрици! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА