Најновије

“Премијерка, нисте читали Устав, не бира председник владу”

Изјава премијерке Ане Брнабић да се о саставу нове владе пита искључиво председник Србије Александар Вучић јер је то његова уставна надежност, изазвала је коментаре на друштвеним мрежама који су се углавном односили на њено непознавање Устава Србије иако се налази на високој функцији председника Владе.

Ана Брнабић (Фото: srbija.gov.rs)

Да ли ћу у саставу нове владе задржати исто место, то је питање за председника Србије, он о томе одлучује, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић одговарајући на питање новинара да ли ће задржати премијерско место.

“То није питање за мене, о томе не одлучујем ја, одлучује председник Србије, то је његова уставна надлежност”, рекла је она.

Тиме је Брнабићка показала не само да не познаје надлежности председника, који иначе само Народној скупштини предлаже кандидата за председника владе, него ни Устав Србије. Поред тога, из изјава функционера СНС, па и самог Александра Вучића, које се често ових дана могу чути о саставу нове владе, створио се утисак да он бира чланове владе, па чак и министре што је нетачно.

Госпођо Брнабић, ако нисте читали Устав Републике Србије, издвојио сам Вам најважније чланове у вези са избором нове Владе РС, а члан 127. је у вези са Вашом изјавом, написао је један твитераш и додао:

“Председник предлаже кандидата Народној скупштини и не пита се о саставу Владе, осим ако кандидат није ретардиран‼️”, додао је он.

Он је затим навео и неколико чланова Устава Србије, међу којима су члан 124. о одговорности Владе, 126. који говори о неспојивости функција и посебно члан 127. о избору Владе који каже да председник Републике предлаже кандидата за председника владе Народној скупштини пошто саслуша мишљење предсатвника изабраних изборних листа, а затим кандидат за председника владе предлажен њен састав.

Жесток напад на турске агресоре! Нису знали где да беже! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА