Најновије

ВУЧИЋ: Разговори у Вашингтону ће се одржати 3. или 4. септембра, можда присуствује Трамп!

Председник Србије Александар Вучић гостује данас у Јутарњем програму, одакле ће послати важну поруку грађанима Србије.

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Вучић се најпре дотакао теме о корона вирусу.

- Боља је ситуација у Србији него у региону, Европи и свету. Сада имамо 50 људи на респираторима, али морамо да будемо опрезни и да наставимо да живимо с овом опаком болешћу. Сви ће платити ужасну цену - каже председник.

Вучић каже да га брине све, а највише оно што ће бити тема разговора у Вашингтону и Бриселу а то је КиМ. 

- Мислим да смо уложили у опстанак српске економије и да је то готово невероватно. Мере које смо јуче донели односе се на хотеле у градовима. Нисмо узели градове попут параћина, Голупца јер немају статус града, али ће то бити исправљено па ће и они добити помоћ и подршку државе - нагласио је председник.

Вучић каже да смо ово могли да урадимо јер смо се паметно понашали и спустили јавни дуг на 57,5 одсто, а да су многе европске земље имале проблеме с јавним дугом.

- Захваљујући тешким реформама у које људи нису имали поверења, успели смо. Најмање ћемо се задуживати у односу на друге. Што се тиче плата и пензија, мислим да смо сразмерно својој величини учинили све за опстанак српске економије. То што смо урадили је готово невероватно. Знам да су хотелијери задовољни јучерашњим мерама. Желимо да сачувамо економију и наше фабрике. Имаћете проблеме с мањком прихода, а наш план је да подижемо економију и помогнемо хотелијерима.

Председник се потом вратио на тему епидемије истакавши да је данас нижи проценат заражености него јуче.

- Градили смо стабилан систем финансија, динар је чврст и стабилан, што никада није био случај у Србији, имамо снажан буџет и све снажнији, брине ме једино стање у поједним самоуправама. Београд је страховито снажан и јак, али ће морати да размишља о својој расходној страни. Не смемо да се вратимо у 2012. годину и тај дефицит. У Београду се много гради, а број градилишта је данас у Србији 62.000 док је 2013. био 500, свуда се гради. Отворили смо десетине фабрика на југу земље да би наш народ остао да живи где му је огњиште. Зато градимо и ауто-путеве. Живот у Београду јесте бољи, и не можемо никоме да бранимо да у њега дођу. Сви кажу да су села остала пуста, а нико неће да се врати у село.

Председник каже да се доста улаже и да се гледа да наш народ остане на огништима и да се због повезивања Србије с Европом и светом граде ауто-путеви.

Вучић је прокоментарисао и расправе о споменику Стефану Немањи.

- Споменик је висок 23 метра, а Победник 21 метар. Не знам ни за једну ствар у Београду да је рађена а да су то људи поздравили. Тако су нападали и фонтану на Славији. Мислим да је то ствар доброг односа према својој земљи. Ја да вам кажем, ја не могу да будем од оних председника који ће да каже искривиће деца кичму, неће деца да искриве кичме од књига. Њих више нико и не чита, само 3 до 5 одсто популације.

Упитан да ли он чита рекао је да то чини сваки дан, углавном стручну литературу из различитих области.

- Сада учим више страних језика и на томе морам да радим - додао је он.

Вучић је казао да сада може на руском да говори са руским колегом, али и белоруским и другим председницима у руско говорним земљама.

Како је рекао, долази први септембар, и сви ће се за нешто жалити, да ли је реч о тежини ранца или нечему другом.

Председник каже да је споменик Стефану Немањи важан јер је он творац српске државе.

- Невероватно је да никакву пажњу нисмо посвећивали Стефану Немањи. цео тај део где ће се споменик налазити је један од најлепих делова у Европи, има најлепшу променаду у Европи.

Вучић је показао и нацрт националног стадиона који би требало да се гради.

- То је насушна потреба, људи више не иду на стадион да би викали већ да уживају с децом, да поједу и попију. С унутражње стране биће дрво, а споља метална конструкција. Следеће године почиње да се ради од државног новца и биће смештено близу ауто-пута Милош Велики.

Вучић је рекао да Стефан Немања заслужује импресиван споменик какав је и добио.

- Поносан сам на то што сам успео и наше ветеране, видели сте их и у Такову и у Нишу, били су у строју поносни са нашим војницима данас. Мислим да је наша обавеза да чувамо традицију, а будемо светски град и метропола. Држава која неће да се понаша другачије према некоме ко је другачији. 

Вучић је рекао да није обележавана ни годишњица НАТО агресије на Србију, и да је све то сада промењено, не вређајући никога, показујући пијетет и према жртвама Сребренице, и никада не говорећи лоше о жртвама других народа.

- У среду ће доћи у посету у Београд Додик, Цвијановић, Вишковић и позвали смо и Емира Кустурицу и објавићемо шта ћемо то још да радимо за културу. Да се направи један нови филм који би значио нешто велико за српску, а и ако хоћете југословенску историју - каже председник Србије.

- Нама придике држе политичари из странака који су довели "Великог брата" у Србију да зарађује паре. То је драган Ђилас, уништио нам је Пионирски град. То је био њихов споменик, а данас им смета споменик Стефану Немањи.

Председник Србије је рекао да су афере везане за Крушик нарушиле пословање наменске индустрије у Србији.

- Не знам чему је служио напад о извозу оружја у Јерменију. Извозили смо и шта сад, у трговини оружјем имате дозвољеног и недозвољеног крајњег корисника. Тамо где УН стави забрану не можете да извозите - рекао је он.

Када је реч о нападима и пословању Телеком Србије, председник каже да је проблем што Телеком није овца за шишање.

- Не могу више да пљачкају државу и говоре о Телекому као да о њима нико не брине. Има људи који неће да улазе у дилове са тајкунима. Телеком је акционарско друштво. Кажите радницима Телекома да желите да уништите Телеком. Наравно да му расте тржишна вредност.

Вучић се осврнуо и на формирање нове владе, рекавши да ће коначна одлука бити донета ускоро.

- Разговори у Вашингтону ће се одржати 3. или 4. септембра, јер постоји могућност да ће се појавити председник Трамп. Не идемо тамо на пикник и лаке разговоре, Албанци неће да причају о економији. За нас није проблем да причамо о било чему. Ако нам понуде да признамо Косово у замену за евроатланске интеграције, нека хвала им на томе. Спреман сам, припремљен сам и цео живот се борим, свакако ће бити тешко.

Вучић сматра да се Трампова администрација односи према Србији с више поштовања него претходни председници.

- Ово мора да буде нешто друго. Постараћу се да буде добро. Ми имамо особину да не видимо шта се догађа око нас.

Председник је рекао да ће први примити вакцину за коју му лекари кажу, и да се вакцина очекује до краја године.

- Борићу се против свих теорија завере.

Он је додао да Србија мора и даље економски да напредује, уз све изазове са корона вирусом.

Специјалци желе Лукашенкову главу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА