Најновије

Вучић: Очекујем изненађења у Вашингтону, једна тачка је проблематична!

Председник Србије Александар Вучић био је гост јутарњег програма "Ново јутро" на ТВ Пинк.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Говорио је о актуелним темама из земље, региона и света.

Посебан осврт био је на предстојеће разговоре о Косову и Метохији у САД.

Односи у региону

- Ја сам поносан што се такве ствари у Србији не дешавају. Ако се деси, надлежни органи реагују, похапсе их и то осуди цело друштво - рекао је коментаришући информације о пребијању младића из Србије у Хрватској.

- Што се тиче Срба у региону, Србија је популарна у делу региона само кад је била слаба. Тада се причало о пријатељству и братству. Када је земља оснажила, када је почела економски да напредује... - казао је наводећи да се у региону не приказује економски раст Србије: - Не смеју да их покажу када они стално говоре да су много бољи и паметнији од нас.

Србија од 19 или 20 земаља европске уније има мању стопу незапослености, поновио је.

- Сем Србије и Хрватске нема ниједне земље у окружењу са проценом раста БДП-а за други квартал - казао је: - Имамо раст у рударству, рад у електропривреди, мораћемо још да јачамо грађевинарство... Много тога ћемо још морати да радимо до краја године да бисмо подизали БДП. Од тога нам зависи и повећање плата, зато плате нисам данас спомињао, само пензије.

Коментарисао је и предстојеће изборе у Црној Гори наводећи да су везе међу народом нераскидиве, те да су зато избори горућа тема у Србији.

Навео је и да неће коментарисати изборе у Сарајеву који се сутра одржавају.

- Много редитеља и продуцената је добило понуду да раде филм о Јасеновцу. Готово нико никада није хтео. Антонијевић је прихватио то, није било фолирања у сценарију. Филм је о српском страдању. Мислим да је најбитније да види домаћа публика - најавио је председник.

Косово и Метохија

Поводом предстојећег одласка у Америку председник је рекао да је то најтеже питање у овом тренутку.

- Добили смо званичну агенду. У тој агенди има само једна тачка коју нисмо могли да прихватимо. Међутим, нисам сигуран да ће на томе да се заустави. Мој политички нос неретко је добро осећао различите врсте могућих изненађења и замки - рекао је у председник.

- Мислим да је суштина у томе да албнански званичници неретко говоре да иду по признање у Америку. Било је и регионалних званичника који су рекли да Вучић иде да потпише признање. Не либим се да кажем да очекујем изненађење - навео је Вучић.

- Једина тема свуда у Америци је међусобно признање - рекао је додајући да ће то уследити и у Европи: - До тада ће говорити о нормализацији.

Вучић је истакао да ја то једина истина.

- Што се тиче позиције Србије, ми ћемо чувати наше националне и државне интересе. Постоји једна ствар код нас Срба, а то је да ми никада нисмо анализирали стварно каква је ситуација с којом се суочавамо - шта је то што свет мисли, шта је то што ми реално можемо да добијемо у будућности - напоменуо је: - Ми немамо ту врсту рационалног приступа ни одговорности.

- Шта год ми говорили за НАТО, они су били победници, ми смо потписали делимичну капитулацију. Затим имате 2004. погром - наводио је кроз шта је Србија прошла: - Да званично потврдим, плашим се изненађења и бринем се да је мој страх оправдан.

Коментарисао је и наводе о томе да је већ био "притеран уза зид" по питању КиМ истичући да није он "притеран", већ Србија, те да је против прављења такве атмосфере.

- Немам трему, имам страх, али то не значи да нећу да се борим. Не заборавите да нема нико ко има приближно искуства у комуникацији светским званичницима - рекао је наводећи податак да се срео по 18 пута са Ангелом Меркел и Владимиром Путином.

- Ако бих прихватио и ако сам у праву да ће бити изненађења у захтевима према Србији, верујем да бих био први Србин и први српски председник, верујем да бих могао имати сусрет са Трампом. Пре ће бити да ћу то да одбијем и да до тог сусрета неће доћи - рекао је у одговору на питање очекује ли састанак са Доналдом Трампом, даље наводећи да је низвесно шта ће се десити у ноћи између 3. и 4, те да је заправо 3. кључан датум за преговоре.

Из Вашингтона иде право у Брисел, подсетио је.

- Чека нас тежак политички период, па формирање Владе, што такође није лак процес. Многи неће бити задовољни, али и то ће бити урађено у складу са потребама у наредном периоду. Биће потребно довољно храбрости - казао је.

Вучић слагао о херојима Кошара Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА