Најновије

ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ АМЕРИКЕ! Трампу усред председничке кампање стигле изненађујуће вести

Кандидат председника САД Доналда Трампа за вођење главне финансијске институције Латинске Америке Маурицио Клавер-Кароне изабран је данас за председника Међуамеричке банке за развој (ИДБ), саопштила је та банка, чиме је постао први амерички држављанин на тој функцији у њеној 61-годишњој историји.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Клавер-Кароне, Трампов виши саветник за Латинску Америку, рекао је гувернерима банке пре почетка гласања да ће бити „страствени заговорник“ банке, њеног особља и региона. Он ће на дужност ступити 1. октобра и обавезао се да ће служити само један петогодишњи мандат, преноси Ројтерс.

Трампова одлука да номинује америчког држављанина на чело Банке изазвала је критике неких латиноамеричких земаља, развојних група и Европске уније, али је Клавер-Кароне добио подршку већине земаља у региону.

Аргентина, Мексико, Чиле и Костарика - забринути због потеза без преседана - у почетку су покушали да одложе гласање, али нису успели да добију довољну подршку за то.

ИДБ су предводили Латиноамериканци од њеног оснивања 1959. године, док је Светску банку историјски водио амерички држављанин.

Ројтерс наводи да критичари кажу да избор Клавер-Каронеа на челу банке и његово обећање да ће на друго место поставити Латиноамериканца представља преседан који би на крају могао нашкодити Вашингтону.

Пешчана олуја прекрила Анкару! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА