Најновије

"ПОГЛЕДАЈТЕ ШТА СМО УРАДИЛИ ТИМ ЉУДИМА": Шта је све Трамп говорио о Србији! (ВИДЕО)

Доналд Трамп је још пре него што је постао први човек најмоћније државе на свету био познат по томе да без много размишљања говори и свему и свачему, и на друштвеним мрежама коментарише све што му падне на памет. Иако Србију није много помињао пре него што је сео у Белу кућу, оно што је рекао у само једном интервјуу учинило га је невероватно популарним у нашој земљи.

Доналд Трамп. (Фото: Flickr/Правдаѕ)

Касније, када је постао председник, углавном је говорио о Кини, хвалио сопствену политику, хвалио лидере аутократе, критиковао мејнстрим медије које је преименовао у "медије са лажним вестима", итд.

Ипак, сваки пут када би поменуо Србију, то би изазвало велику пажњу. Често ју је помињао у контексту хваљења сопствене политике и посредовања на Балкану.

Многе његове изјаве о Србији, међутим, често су наилазиле на чуђење.

"Погледајте шта смо урадили тим људима"

Највећи плус за Трампа у очима Срба свакако је његово критиковање НАТО бомбардовања у интервјуу из 1999. године у којем је наговестио и могућу кандидатуру за председника 2000. године.

Актуелни председник САД гостовао је почетком октобра 1999. године у емисији Ларија Кинга на телевизији ЦНН и том приликом говорио о НАТО бомбардовању СРЈ, које је окончано неколико месеци пре тога.

Трамп је тада поручио да је бомбардовање донело расуло, хаос и терор на Косову.

- Не знам да ли они то сматрају успехом, јер га ја не сматрам успехом - рекао је тада Трамп.

На Кингово питање да ли би он на Косову урадио исто што је учинио тадашњи амерички председник Бил Клинтон, Трамп је одговорио:

- Па, ја бих то урадио мало другачије. И знам да би то звучало ужасно, али погледајте расуло које су изазвали на Косову. Ми можемо да кажемо да смо изгубили мало људи. Наравно када смо имали авионе који са око 23 километра бацају бомбе. Али погледајте шта смо урадили на тој земљи и тим људима и смрти које су се десиле због нас. Дакле, није било губитака код нас и савезника, јер смо ми били скроз тамо горе, у авионима - рекао је Трамп.

Међутим, он се није противио америчкој интервенцији генерално.

- У неком тренутку морате да пошаљете копнене трупе, тако да не би могао било ко да прелази границе и све остало. Е, сада, да ли би људи били убијени? Можда. Можда и више. Али барем бисмо имали много мање смртних случајева и не бисте имали расуло и хаос који сада имате. Дакле, ја не знам да ли они то сматрају успехом, јер га ја не сматрам успехом. Они су жестоко избомбардовали земљу и целу ту област, сви беже у свим могућим правцима и нико не зна шта се дешава. А смртних случајева је на хиљаде - рекао је тад Трамп.

Шиптарима нестала торба са поверљивим документима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА