Најновије

ТЕРОРИСТИ НЕСМЕТАНО УЛАЗЕ У БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ: Зашто Европол нема приступ базама података?

Полицијске агенције у БиХ немају приступ базама Европола, због чега је могуће да безбедносно интересантна лица, па чак и потенцијални терористи, које је као такве означио Европол, слободно улазе и вршљају по БиХ.

Европол (Фото: Европол)

С друге стране, ни Европол нема приступ полицијским базама у БиХ, због чега је после терористичког напада у Бечу посебним актом тражио од овдашњих полицијских агенција податке о одређеним лицима. Одговорност за то што БиХ још нема пуну сарадњу са Европолом, као што је раније писао Глас Српске, није на Српској, већ у ФБиХ, чији је министар унутрашњих послова Аљоша Чампара у јуну ове године повукао потпис са Споразума о успостављању заједничке контакт тачке из 2018. године. Чампара је свој потез образложио тврдњом да “споразум никада није ступио на снагу зато што није потписан од стране свих надлежних у БиХ”.

Бивши министар безбедности БиХ Драган Мектић каже да је Чампара делимично у праву, али истиче да то није оправдање за повлачење потписа и даље опструкције успостављању пуне сарадње са Европолом.

- Парламент БиХ у фебруару 2017. године ратификовао је Оперативни и стратешки споразум о сарадњи са Европолом којим је БиХ преузела обавезу успостављања заједничке контакт тачке за сарадњу у којој би оперативне информације са Европолом размењивали сви полицијски органи у БиХ. После тога смо у априлу 2018. године, уз посредовање тадашњег шефа Европске делегације у БиХ Ларса Гунара Вигемарка, постигли Споразум о успостављању заједничке контакт тачке према којем је контакт тачка требало да буде у Министарству безбедности БиХ - објашњава Мектић.

Према његовим речима, све је било спремно за одлазак домаћег официра за везу у седиште Европола у Хаг, договорено је и да то буде службеник МУП-а РС, па чак и конкретно име, али је све закочено.

- Хрвати су се побунили и представници полицијских агенција из хрватских кантона нису потписали споразум, да би на крају и Чампара повукао свој потпис - објашњава Мектић.

Он каже да је резултат тога да до данас немамо пуну сарадњу са Европолом, а полицијске агенције у БиХ немају приступ базама Европола и обрнуто.

- Могуће је да у БиХ бораве људи који се налазе у бази Европола, а да ми то не знамо. Да је успостављена пуна сарадња, то би значило да када неко дође на границу БиХ и да пасош на преглед, а полицајац га стави на оптички читач, ако је то лице у бази Европола, одмах кликне црвена лампица - каже Мектић.

На проблеме због недостатка пуне сарадње са Европолом указао је и министар унутрашњих полова РС Драган Лукач. Он је истакао да и терористички напад у Бечу показује да је неопходна сарадња која не може да се оствари због одређених опструкција из ФБиХ.

- Ми тражимо да се потписани споразум у потпуности примени, да разменимо наше официре за везу и почнемо да сарађујемо - поручио је Лукач.

Како је Еулекс упао у кућу Хашима Тачија, погледајте ОВДЕ.

Извор: Глас Српске

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА