Најновије

БЛОКАДА НАНЕЛА ОГРОМНУ ШТЕТУ: Израелске санкције Појаса Газе довеле Палестинце до руба сиромаштва

Израелска блокада Појаса Газе којим руководи Хамас до сада је тој територији нанела економску штету од 16,7 милијарди долара, продубила сиромаштво и изразито повећала незапосленост, наводи се у данас објављеном извештају УН, у којем се Тел Авив позива да оконча блокаду те палестинске територије.

Израелска војска. (Фото: idf.il)

Извештај Конференције УН за трговину и развој још је један у низу позива и критика бројних међународних организација упућених Израелу поводом дугогодишње блокаде палестинске територије.

Израел је блокирао Појас Газе 2007. године након што је Хамас, исламски милитантни покрет који се противи постојању израелске државе, насилно преузео контролу над том територијом од међународно признате Палестинске управе.

Израелске мерама у комбинацији са рестрикцијама које је Појасу Газе наметнуо суседни Египат, годинама се строго контролише промет људи и добара на тој палестинској територији.

Израел своју блокаду образлаже настојањима да спречи Хамас, непријатеља са којим се до сада суочавао у три рата, у наводном јачању војних капацитета.

Бројни критичари, међутим, тврде да потез Израела, поред тога што је довео до кажњавања свих два милиона становника Појаса Газе, није довео ни до какве промене када је реч о начину финкционисања Хамаса.

- Резултат је да је регионала економија Газе доведена до ивице колапса и да је изолована од палестинске економије и остатка света - наводи се, поред осталог, у извештају агенције УН.

Психолошки рат Кризног штаба против грађана Србије Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА