Најновије

МЕТЈУ ПАЛМЕР: Амерички приступ према Западном Балкану се неће променити!

Сједињене Државе посвећене су партнерству са земљама Западног Балкана и њиховој европској перспективи и тај приступ се неће променити, изјавио је данас Метју Палмер, заменик помоћника америчког државног секретара и специјални представник америчке администрације за то подручје.

Метју Палмер. (Фото: Јутјуб)

Он је у интервјуу албанском сервису Гласа Америке рекао да не жели да предвиђа шта ће радити наредна администрација али напомиње да он последњих 27 година ради на Западном Балкану у демократским и републиканским америчким администрацијама.

"Амерички приступ региону био је доследан од администрације до администрације, јер су наши интереси доследни од администрације до администрације. Наша визија западног Балкана представља скуп земаља које су у миру једна са другом, са својим суседима, држава које су стабилне, просперитетне и интегрисане у европске и евроатлантске институције. Ту посебно мислим на НАТО и Европску унију", рекао је он.

У вези са дијалогом Београда и Приштине, америчким ангажманом и могућностима за постизање политичког споразума две стране, амерички дипломата је указао да су САД доследно ангажоване у том процесу.

"Бавимо се тиме из дана у дан на више нивоа, укључујући и у септембру овде у Вашингтону, на највишем нивоу владе Сједињених Држава. Посвећеност партнерству са Србијом и Косовом и европској перспективи обе земље неће се променити. Ми ћемо сарађивати са Београдом и Приштином у подршци нормализације њихових односа и њиховог европског пута", указао је Палмер.

На питање да ли ће се нешто у америчком приступу том процесу мењати, с обзиром на то да је актуелна америчка администрација била усредсређена на економску нормализацију, док се од будуће очекује нешто традиционалнији однос према том питању, Палмер уверава да се основе америчког приступа том и другим процесима не мењају, без обзира на промене администрације.

Он је рекао да се администрације разликују, али да верује да се основе америчког приступа Западном Балкану, у смислу подршке европском путу, чланству у НАТО за оне државе које то желе, као и подршци међусобној сарадњи земаља Западног Балкана у суочавању са заједничким изазовима попут Ковида неће променити.

"Дакле, Сједињене Државе ће остати ангажоване на Западном Балкану. Остаћемо поуздан партнер земљама Западног Балкана и бићемо посвећени стабилности, просперитету и миру широм тог региона", нагласио је Метју Палмер.

Границе Русије у опасности, Шојгу одмах реаговао! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА