Најновије

ВЛАСТ ТРОШИ МИЛИОНЕ ДОЛАРА! Брнабић проговорила о куповини вакцина

"Србија ће вероватно морати да издвоји између 50 и 60 милиона долара за набавку вакцина против корона вируса, с тим што је већ морала да издвоји између седам и осам милиона за авансно плаћање за неке од њих", каже премијерка Ана Брнабић.

Ана Брнабић. (Фото: Јутјуб)

Брнабић је на скупу поводом обележавања Међународног дана људских права указала да је набавка вакцина само један од примера који илуструје колики је јаз између богатих и сиромашних земаља, јаз који ће се, након пандемије, и додатно продубити.

- Набавка вакцина је скуп процес. За све вакцине, билатерално или кроз међунардоне механизме, као што је Covax, авансно морате да платите да станете у тај ред. Да издвојите из буџета који је већ исцрпљен. Ако не можете, ви не стајете у ред, што значи да немате вакцину током 2021. године - указала је премијерка.

"Девет од 10 сиромашних земаља веровато неће моћи да прими вакцину"

Србија, додала је, данас има већи међународни углед, и у мало је другачијој ситуацији, иако свакако мучној, да дође до вакцине, али да се може замислити како сиромашније земље, и то што имају више становника, не могу ни да дођу до произвођача вакцине.

- Девет од 10 сиромашних земаља веровато неће моћи да прими вакцину у 2021. години, јер су западне земље већ купиле више од половине залиха свих вакцина унапред, 53 одсто водећих вакцина предвиђених за прозиводњу следеће године путем авансних налога. А, то ће покрити 14 одсто светске популације - указала је премијерка.

Изнела је податак да је, примера ради, Канада унапред купила толико вакцина да може пет пута да вакцинише сваког Канађанина.

- Верујем да ће те змеље бити солидарне да их дају или продају земљама, али оне неће доћи док се имућније земље прво не вакцинишу и стекну додатну предност над осталим светом - истакла је Брнабић.

Она је истакла да се Србија труди да обезбеди вакцину што пре, како би се сачували животи и започео опоравак привреде.

Путин се спрема за нуклеарни рат! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА