Најновије

''ПУТИНОВ КУВАР'' УЗВРАЋА УДАРАЦ ЕВРОПИ: Ко је човек који стоји иза плаћеника ''вагнероваца'' у Либији?

Руски олигарх Јевгениј Пригожин тврди да нема никакве везе са фирмом „Вагнер груп” чији су плаћеници подривали мир у Либији због чега су му уведене санкције

Јевгениј Пригожин (Фото: РИА Новости)

Јевгениј Пригожин, руски олигарх повезан са Кремљом, поднео је тужбу Суду правде Европске уније у којој тражи да га Брисел скине с „црне листе”, јавља АФП.

ЕУ је 15. октобра увела санкције блиским сарадницима Владимира Путина због умешаности у тровање новичоком руског опозиционара Алексеја Наваљног.

На том списку руских званичника којима је ЕУ замрзнула имовину и забранила издавање виза нашао се и власник кетеринг компаније „Конкорд” у јавности познатији као „Путинов кувар”. Али, Пригожин на „црни списак” евроблока, није доспео због Наваљног, већ  зато што наводно стоји иза приватне војне компаније „Вагнер груп” чији су плаћеници подривали мир у Либији.

„Подносилац тужбе европском суду не поседује информације о постојању организације која се зове ’Вагнер груп’, није имао нити има било какве везе са њом, укључујући финансијске”, изјавили су из фирме „Конкорд” на  друштвеној  мрежи „Вконтакте” поводом захтева да се њеном власнику скину европске санкције.

Да ли овај утицајни бизнисмен близак Путину има или нема везе са руским војним инструкторима на северу Африке, тек његова компанија је потврдила да је Пригожин платио пола милиона долара како би после 18 месеци из затвора у Либији била ослобођена два руска оперативца.

Руски медији су прошле недеље јавили да су Максим Шугалеј и његов преводилац Самир Сејфан, који су у Либији ухапшени у мају 2019. године због мешања у изборни процес, ослобођени и да су на путу за Москву.

„Руси не напуштају своје грађане”, кратко су из „Конкорда” прокоментарисали то што је Пригожин дао новац за ослобађање двојице оперативаца из либијског притвора који раде за московску Фондацију за одбрану националних  вредности.

САД су крајем септембра прошле године ставили  Јевгенија Пригожина (59)  на „црну листу” због својих веза са „Вагнером” који је по сазнањима Вашингтона слао плаћенике у ратна жаришта у Сирију, Либију и земље подсахарске Африке, али и због умешаности у председничке изборе 2016. године. Америчко министарство финансија је под санкције ставило три Пригожинова авиона, јахту од 37 метара, али и његову Агенцију за истраживање интернета, неслужбено познатију као  руску фабрику тролова, која је наводно помогла Трампу да победи на изборима.

Иако је Вашингтон одустао од судског гоњења фирми које су повезане за Пригожином, овај руски милијардер је у марту запретио да ће  тужити САД за 50 милијарди долара због неправедних оптужби. Америчко министарство правде саопштило је да повлачи оптужницу против компаније „Конкорд менаџмент и консалтинг”, само неколико недеља пре него што је суђење требало да почне.

Како је тада изјавио Пригожин, то што се одустало од оптужби против његове компаније, значи да су наводи о његовом и руском мешању у изборе били „лаж и фикција”.

Зато „Конкорд” спрема тужбу због „неправедног судског гоњења”, рекао је пролетос Пригожин и додао да ће тражити 50 милијарди долара одштете.

Јевгенија Пригожина сматрају једним од најутицајнијих људи у Санкт Петербургу.  Овај бизнисмен је прошао дуг пут од робијаша до Путиновог миљеника.

Према писању руских независних медија, 1979. био је осуђен на условну казну од две и по године затвора због крађе, а 1981. осуђен је на 13 година затвора због пљачке и других злочина. Кад је изашао на слободу, 1990. године, започео је свој бизнис – продају хот-догова. Крајем деведесетих постао је један од значајних власника ресторана у Русији, када је у Санкт Петербургу и Москви отворио неколико елитних ресторана. Познат је као организатор раскошних банкета за руске државнике, укључујући Дмитрија Медведева и Владимира Путина. Према извештајима, у протеклих неколико година Пригожин је преко владе добио уговоре вредне 3,1 милијарду долара.

Зашто је хрватски сценарио у Донбасу немогућ, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА