Најновије

ЗАБИЛИ ТРАМПУ НОЖ У ЛЕЂА? Републиканци се одлучили на неочекиван потез

Амерички Сенат заседа првог дана нове године, што није уобичајено за празнични дан, јер су републиканци - странка председника Доналда Трампа, предузели кораке да пониште вето који је ставио на велики законски пакет о националној одбрани.

Доналд Трамп. (Фото: Flickr)

То ће бити прво значајно раздвајање републиканаца од Трампа, двадесет дана пре него што напусти положај.

Чланови Конгреса из републиканске странке обично су стајали уз председника за време његове бурне четири године у Белој кући.

Од када није успео да освоји други мандат, Трамп их је оштро критиковао што нису у потпуности подржали његове непотврђене наводе о изборним преварама, као и зато што су одбацили његов захтев да изгласају већу новчану помоћ погођенима Ковидом-19, и исказали спремност да пониште његов вето на закон о одбрани.

Сенат, у коме републиканци имају већину, састао се у подне да би гласао о Закону о националој одбрани, у износу од 740 милијарди долара, који је Трамп одбио да потпише зато што се њиме не укидају одређене правне заштите за технолошке компаније, преноси Глас Америке.

Сенатори ће одржати два процедурална гласања да би се поништио Трампов вето, након што га је Представнички дом, са демократском већином, поништио у понедељак. Ако буде довољно гласова за укидање вета, Сенат ће одржати друго процедурално гласање и коначно усвојити закон у суботу.

Демократе су, у неуобичајеном слагању са Трампом, поздравиле његов захтев да новчана помоћ износи 2.000 долара, желе да искористе закон о националној одбрани да би издејствовали брзо гласање о законском предлогу који би Американцима донео већи чек од онога на 600 долара који је већ одобрен. Неки републиканци такође подржавају већу новчану помоћ.

Међутим, вођа републиканаца у Сенату, Мич Меконел, је блокирао те покушаје пошто је питање већих новчаних исплата придодао другом законском предлогу, који садржи одредбе о друштвеним медијима и изборима које ће демократе сигурно одбацити, а остаје мало времена за маневарски простор пре него што нови састав Конгреса положи заклетеву у недељу.

Трамп, који се вратио у Вашингтон у четвртак из свог приватног клуба на Флориди, појачао је притисак на републиканце и критиковао страначке лидере што га нису подржали у случају та два закона.

"Слабо и уморно републиканско “руководство” ће дозволити да се усвоји лош закон о одбрани”, рекао је одлазећи председник у серији твитова протекле недеље. “Ако републиканци не желе да буду потпуно поражени, треба да хитно усвоје предлог о исплати 2.000 долара".

Американцима уведене санкције! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА