Најновије

Народ умире по распалим болницама, Вучић гради стадионе!

Фудбалски клуб "Тимок", трећелигаш из Зајечара, одлуком Владе Србије добиће најмодернији стадион у држави, чија ће изградња коштати 28,5 милиона евра. Толико ће из буџета државе и из џепа грађана бити уложено у стадион, коме је председник Александар Вучић јуче положио камен темељац - без да је рађена студија оправданости, односно да се истражило колико је овом граду таква инвестиција у овом тренутку потребна и да ли се налази на листи приоритета.

Александар Вучић. (Фото: Јутјуб)

Зајечар ће за две године добити најмодернији фудбалски стадион у Србији, а поводом почетка радова камен темељац положио је јуче председник Србије Александар Вучић. Нови стадион ће коштати 28,5 милиона евра, имаће капацитет од 8.500 места, а биће јединствен по томе што ће бити потпуно покривен за публику на трибинама.

Председник Србије је на церемонији полагања камена темељца рекао да ће тај стадион бити од великог значаја за Зајечар, али и целу источну Србију.

“Последњих година се много трудимо да улажемо у Зајечар и то ћете моћи да видите још више у годинама које долазе. Гледамо да инфраструктурно опремимо седиште читавог Истока Србије. Видите улагање у школе, покушавамо да урадимо што више путева и да направимо оно што је људима најважније, а то је Здравствени центар. Наставићемо са улагањима, успели смо да доведемо компанију Аптив и њиховим доласком остаје много више за Зајечар и људи ће моћи своју будућност да планирају овде. Живео Зајечар, живела Србија!”,  рекао је јуче Вучић.

Ова вест обрадовала је градоначелника Зајечара Бошка Ничића, а што се тиче грађана Зајечара, у тренутку док се цела држава бори са епидемијом короне, привреда грца због последица исте, јуче се много полемисало око тога да ли је овај новац могао бити другачије утрошен.

Благојевић: Није овде питање или/или

Директор Владине Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић потврдио је за да ће новац за изградњу стадиона у Зајечару бити издвојен из републичког буџета и каже да се овде не ради о томе да ће друга страна бити ускраћена.

“Цела инвестиција финансира се из буџета. Овде није питање или-или, да је неко бирао између улагања у спорт или рецимо у здравство, већ се ради и једно и друго, штавише улагања у здравство су у Србији вишеструко већа. Наравно да ће се у здравство улагати неупоредиво више, али ако има простора и за улагања у спорт, културу просвету, зашто да не. Па ви сте само данас у Клиничком центру Војводине могли да видите отварање објекта са четири клинике за интерне болести, да не спомињем болнице у Лесковцу, Пироту, Врању, Горњем Милановцу, Прокупљу, Аранђеловцу, Врбасу, Лозници…”, наводи Благојевић.

Ипак, Здравстени центар Зајечар није на овом списку.

“Локална самоуправа још није завршила пројекат обнове Здравственог центра Зајечару. Тај пројекат је у припреми. Где год су локалне самоуправе имале завршене пројекте, одмах су расписане јавне набавке”, наводи Благојевић. Локална самоуправа, међутим, није заказала кад је у питању стадион. На питање чија је идеја уопште била изградња стадиона у Зајечару, Благојевић каже:

“Први предлог потекао је од локалне самоуправе, поднет је прво Министарству за спорт, а затим га је усвојила Влада Републике Србије”.

Без студије оправданости 

На питање зашто је за највећу инвестицију у овом тренутку изабран баш стадион и то када у овом граду имамо клуб из треће лиге, Благојевић објашњава:

“Проблем је у томе што није ни било прилике да развијају спорт, ни да тренирају, нити да иду на утакмице, да се у иоле пристојним условима игра фудбал. А овако се мотивишу клинци да тренирају, а одрасли да гледају”. Ипак, студија оправданости овог пројекта није рађена, што је потврдио и сам Благојевић.

Да дефинишемо, студија оправданости је сложен и комплексан инвестициони елаборат. Студијом оправданости одређује се нарочито просторна, еколошка, друштвена, финансијска, тржишна и економска оправданост инвестиције за изабрано решење, разрађено идејним пројектом, на основу којег се доноси одлука о оправданости улагања и покретању поступка за издавање одобрења за изградњу.

Добрашиновић: Мегаломанија једног човека

Овим поводом, председник Коалиције за надзор јавних финансија Драган Добрашиновић каже да је очигледно да овај пројекат нема везе са приоритетима.

“Ако је питање да ли је потребан стадион у Зајечару, одговор је – наравно да јесте. Као што је потребан и дом културе, музеј, позориште…  Међутим, није то питање, већ како се постављају приоритети у овом тренутку? У свим демократским друштвима грађани се питају, шта је по њиховом мишљењу најпотребније њиховом граду. Овде су приоритети постављени на основу грандоманије и егоманије једног човека, који новцем грађана Србије жели да направи себи споменик. И то не само у Зајечару, већ у сваком граду или селу, ако би могло…”, каже Добрашиновић и додаје:

“Није први пут да то егоманијаштво иде испред интереса људи. А чему то све води? Изградњи култа личности, што смо већ доживели кроз Тита, мање кроз Милошевића, а Вучић је карикатурална или гротескна копија нечега што је један лидер већ направио. Углавном на штету народа… А та цена се плаћа не само новцем већ и губитком части, достојанства, самопоштовања грађана и потреба грађана. То имамо на једном тасу ваге, а на другом егоманију и мегаломанију једног човека. Ми грађани треба да бирамо који ће тас превагнути”, закључује Добрашиновић.

Др Несторовић открио када ће крај корона лудилу и да ли ће вакцина бити обавезна! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА