Најновије

''ПРОИЗВЕДЕНО У РЕПУБЛИЦИ КОСОВО'': Резултат Вашингтонског споразума

Вашингтонски споразум знатно је утицао на трговину.

Вашингтонски споразум (Фото: Flickr)

Споразумом о нормализацији економских односа Београда и Приштине, потписаним 4. септембра 2020. у Вашингтону, компанија “Агро Косова Холдинг“ из Суве Реке, која се бави производњом вина, удвостручила је промет од извоза овог производа у Србију, наводи РТК, преноси Косово онлајн.

Након Вашингтонског споразума, та компанија и компанија “Еуро Тест" из Србије потписале су споразум вредан милион евра, којим се омогућава продаја косовских производа у Србији.

Аљбуљена Весељи, менаџер у овој компанији, у разговору за Радио Слободна Европа каже да је према споразуму прва пошиљка у Србију отишла у новембру 2020. године, а у фебруару 2021. биће извезена и друга пошиљка, са којом ће споразум бити финализиран.

Како је рекла, поред уговора који имају са српском компанијом "Еуро Тест", већ су у преговорима и са другим компанијама на овом тржишту.

Компанија која производи панелне и цевне радијаторе “Енрад“ из Гњилана, такође је присутна на тржишту Србије, каже директор ове компаније Тахир Тахири, и додаје да је током годину дана на српском тржишту његова компанија извози производе вредне 1,5 милиона евра у седам српских компанија са којима има уговоре.

Са друге стране, косовски произвођачи имају потешкоћа да извезу своје производе у Србију, зато што, како произвођачи кажу, грађани Србије не конзумирају косовске производе, због бројних проблема с документима у којима стоји “Република Косово”, а које српске власти не признају.

Томе у прилог говори и трговински биланс између Косова и Србије.

Према званичним подацима косовске царине, током 2020. године косовски производи на српском тржишту достигли су вредност више од 27 милиона евра, док вредност српских производа на косовском тржишту износи око 160 милиона евра.

Али, Тахир Тахири из компаније "Енрад" каже да се није суочавао са таквим проблемима.

“Они редовно прихватају наше производе, јер имају квалитет. Све земље које имају производе са квалитетом и прихватљивом ценом прихватају друге земље, па и Србија. Нисам имао проблема са документима“, нагласио је Тахири.

Иначе, у документима производа произведених на Косову, у којима је написано “Република” Косово, у неким случајевима царинске власти у Србији не прихватају.

Царинска декларација робе, комерцијална фактура, потврда о пореклу, само су неки документи који су потребни за извоз производа са Косова.

Косовска влада је 2018. године, када је на њеном челу био Рамуш Харадинај, увела царину од 100 одсто на производе из централне Србије и Босне и Херцеговине.

Након што је изабрана нова Влада, актуелни премијер Авдулах Хоти укинуо је све мере како би пружио шансу за наставак дијалога Београда и Приштине.

Зашо реформе нису услов за чланство у ЕУ, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА