Најновије

СВЕ ОЧИ УПРТЕ У САД! Ево шта чека Бајдена

Сага у вези са председничким изборима у Сједињеним Америчким Државама почела је 3. новембра, али је на њу коначно стављена тачка пошто је "електорски колеџ" потврдио да ће Џо Бајден предводити Америку у наредне четири године као шеф државе.

Џо Бајден. (Фото: Flickr)

Бајден је после победе над Доналдом Трампом казао да неће бити председник који дели већ који уједињује.

- Не видим плаве и црвене државе, већ Сједињене Државе - истакао је Бајден током говора у Вилмингтону.

Овај политичар 20. јануара биће званично инаугурисан, а иако још није постао шеф државе, већ га чекају неки велики изазови.

Сједињене Америчке Државе су према подацима портала "Worldometers" и даље прва када је реч о броју заражених и преминулих од корона вируса. Нова администрације ће, упркос томе што је у међувремену стигла вакцина против ове инфекције, имати "пуне руке посла" да обузда ширење заразе.

Како је раније најављивано, нови председник не планира да затвара целокупну земљу због пандемије коронавируса, већ да ће се фокус бити усмерен на одређена подручја, односно жаришта.

Ковид-19 није само направио здравствене проблеме људима у САД и свету, већ је нанео и огромну материјалну штету. Чак је амерички милијардер Бил Гејтс недавно у свом блогу навео да се штета броји у десетинама трилиона долара, те да су милиони остали без посла.

Бајден планира да поново покрене економију тако што ће стимулисати производњу, инвестирати у инфраструктуру, а изразио је решеност да смањи јаз прихода између различитих етничких група.

Такође, он ће настојати и да смањи број затвореника, којих има више од два милиона, и да ће се устремити да их рехабилитује.

Дубоке поделе

Иако је Бајден победио Трампа освојивши 81 милион гласова, треба напоменути да је његов ривал на председничким изборима освојио око 74,2 милиона гласова што илуструје поделе унутар САД. Трамп и поред великог броја заражених и умрлих од корона вируса успео је да стекне значајну подршку код бирачког тела.

Отуда не чуди помирљив тон Бајденовог говора, у ком је позвао на "спуштање лопте".

- Сви ви који сте гласали за Трампа, знам да сте разочарани и ја сам губио неколико пута, али дајте да дамо једни другим шансу. Време је да се "спусти температура", да опет разговарамо и да се чујемо - казао је тада он.

Бивши кинески дипломата Хе Јафеји казао је за  да ће спољна политика САД и даље бити под утицајем дубоких социјалних подела, а у прилог томе колике су разлике, говоре и протести у Вашингтону Трампових присталице због наводне крађе на изборима.

- Морамо да разумемо да оно шта је Трамп урадио у протекле четири године ужива велику социјалну подршку у Америци, а те ствари се “хране” популизмом, анти-глобализмом и уским национализом. Трамп је освојио преко 70 милиона гласова у земљи, тако да је та социјална база врло присутна. То ће наставити да утиче на америчку спољну полику - навео је овај некадашњи дипломата.

Такође, поред борбе против системског расизма, Бајденовој администрацији је један од приоритета и трансформирање полиције. Те промене требало би да се смање овлашћења полицајцима чији су брутални поступци досад резултирали бројним смртним исходима, и успостављање националног полицијског надзорног одбора.

Иран

Односи САД и Ирана затегнути су већ годинама, а кулминација тензија настала је када је америчка војска приликом напада у Ираку убила генерала Касима Сулејманија. Ситуацији ништа нису помагале ни изјаве председника Трампа, који је у неколико наврата претио званичном Техерану.

Колико су ствари биле проблематичне говори и информација да је Трамп у једном тренутку разматрао евентуални напад на Иран у разговорима са војним саветницима.

САД су одлуком Трампа 2018. иступиле из нуклеарног споразума по коме су олакшаване санкције Ирану, а зауврат Техеран не би радио на стицању атомског наоружања. Иако су Иранци били под притиском Беле куће, они нису попустили и све су ближи технологији да направи нуклеарно наоружање него што је то био случај када је уговор две земље био на снази.

Бајден је истакао да планира да се обнови споразум из 2015. године и тако стави односе између две земље под контролу.

Такође, у јуну 2021. биће организовани избори у Ирану, те се политичке фракције спремају за поход на власт. Популарност актуелног председника Хасана Роханија је пала због економске ситуације у земљи, као и лошег одговора на пандемију коронавируса. Из тог разлога, неки не искључују могућност да би Бајден можда могао да помогне Роханију да остане на власти тако што би попустио санкције против Ирана.

Професор политичких наука на универзитету у Техерану, Насер Хадијан-Џази, истиче да би Бајден морао јасно да стави до знања које су му намере пре него што постане председник.

- Јавна порука да ће желети да се врати споразуму без икаквих услова, значајно би убрзало ствар. То је довољно добро - казао је Хадијан-Џази.

Кина

САД и Кина су у лошим односима, а њиховом урушавању ништа није помогло оптуживање Трампа, који је оптужио Пекинг да није довољно брзо реагова на појаву коронавируса, те је у више наврата ословио инфекцију као "кинески вирус". У једном тренутку је изјавио да је видео доказ да је коронавирус заправо настао у лабораторије у кинеском граду Вухану.

Промена председника, према мишљењу неких стручњака, могло би да доведе до промене у релацијама две силе.

Бивши кинески дипломата Хе Јафеји мишљења је да би Вашингтон и Пекинг могли да покрену покрену дијалог у вези са бројним питањима, као што су финансије, сајбер простор, јавно здравље, реформа Светске трговинске организације као и решавање тензија у Јужном кинеском мору.

По свему судећи, делује да ће Бајден такође имати оштар став према Пекингу. Наиме, новоизабрани председник је позвао на формирање јаче коалиције против Кине када је реч о трговини и "борби" на економским фронтовима и то у тренутку када према оценама светских медија Европска унија близу билатералног инвестиционог договора са Пекингом.

- Док се такмичимо са Кином и сматрамо да је влада те земље одговорна за злоупотребу трговине, технологије, људских права и др. аспеката, наша позиција биће много боља када формирано коалиције партнера и савезника који слично размишљају - казао је Бајден, а преноси South China Morning Post.

Војска кренула у жесток напад на Исламску Државу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА