Најновије

ПОЧИЊЕ БОРБА ЗА СЕНАТ! ОТВОРЕНА БИРАЛИШТА У ЏОРЏИЈИ! Ко ће имати контролу у горњем дому?

У Џорџији су отворена биралишта за два места у Сенату, а од резултата ових избора зависиће ко ће имати контролу у горњем дому америчког Конгреса.

Избори у Америци. (Фото: Јутјуб)

Улози су велики јер ће контрола над Сенатом значити и колико лако ће будући председник Џо Бајден моћи да спроводи свој програм, наводи Глас Америке и подсећа да је Представнички дом Конгреса већ демократски.

Реч је о другом кругу јер у првом 3. децембра нико од кандидата није освојио 50 одсто гласова плус један глас.

Истраживања показују да су демократе у благој предности, али Џорџија је традиционално републиканска држава. Бајден је заправо први демократа који је тамо добио председничке изборе од 1992. године.

Очекује се изузетно висока излазност, јер је током раног гласања гласало већ три милиона људи. Ипак, гласови се неће бројати док се не заврше избори данас, а резултат се вероватно неће знати на изборну ноћ.

Републиканци тренутно имају 50 места у Сенату, демократе 48. Ако добију оба места, резултат ће бити 50-50 и у том случају пресуђује глас председавајућег Сената, потпредседнице САД Камале Харис.

Бајден и Трамп на завршим митинзима

Изабрани председник Џо Бајден и председник САД Доналд Трамп присуствовали су завршним митинзима кандидата својих партија за сенаторе из Џорџије.

Бајден је одржао ауто-митинг на паркингу у Атланти и поручио гласачима да својим избором сада не одређују само курс за наредне четири године, већ за следећу генерацију.

Трамп је у понедељак одржао митинг у Далтону, на северу државе, и поновио да изборни званичници у Џорџији нису хтели да измене резултат избора, за који Трамп тврди да није валидан.

- Нема шансе да смо изгубили у Џорџији. Демократе хоће да преотму Белу кућу, не смете им то дозволити. Не смете им дозволити ни да покраду Сенат - рекао је Трамп присталицама.

Иран тражи од Интерпола потерницу за 48 званичника САД! Овај државник је прва мета! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА