Најновије

Вучић се директно укључио у кампању за избор патријарха!

Познаваоци прилика сагласни су да је протеклих недеља непосредни притисак владајуће странке и служби безбедности на Српску православну цркву (СПЦ) већи него у време Јосипа Броза и Слободана Милошевића.

Александар Вучић. (Фото: predsednik.rs)

Ближи се избор новог поглавара СПЦ, изборни Архијерејски сабор заказан је за 18. фебруар, а Александар Вучић што лично, а што преко посредника врши незабележени притисак на владике не би ли СПЦ ставио под апсолутну контролу. Владике лојалне режиму позивају се појединачно на разговоре у четири ока и добијају упутства како да под контролу ставе све црквене великодостојнике, који се одупиру притиску власти и желе аутономну цркву сачувану од партијске контроле.

Један број владика, чије су епархије у Србији, из различитих разлога наклоњен је режиму или присилом стављен под контролу. Они који су опредељени за нормалан црквени живот одвојен од дневне политике и који имају храбрости да изнесу критички став према властима, протерани су у удаљене земље или су присиљени да то сами учине, зато што су у Србији били мете прљавих кампања Вучићевих таблоида. Ово је веома важан тренутак за СПЦ јер није само избор патријарха тема, већ и борба са државом која не дозвољава владикама да самостално одлуче ко ће бити први међу њима.

Владику Давида, епископа крушевачког, власт намерава да инсталира за митрополита, док је Петру Драгојловићу игуману манастира Пиносава обећана Епархија ваљевска и зато се он медијски истиче јавном подршком председнику Вучићу, али и критикима епископа Григорија који је својим наступима разбудио део цркве који не пристаје гвоздену песницу режима.

Да подсетимо, првоименовани Вучићев кандидат за патријарха, митрополит Порфирије, кампању је отпочео на дан сахране патријарха Иринеја, и то на ТВ Пинк гостовањем у „Хит твиту“ што је у црквеним круговима оцењено као прворазредни скандал.

Али, временом се отворило питање да ли је Порфирије дефинитивни Вучићев избор или је његово медијско експонирање било заправо само припрема за правог режимског кандидата – владику бачког Иринеја Буловића, човека некада блиског Слободану Милошевићу и Војиславу Шешељу, а данас свемоћном Вучићу који се окитио орденом Светог Саве управо на његову иницијативу.

Расплет ће ускоро бити познат, али је очигледно да нараста незадовољство и револт великог броја владика и свештеника Српске православне цркве (СПЦ), који не прихватају да црква буде партијска ћелија Александра Вучића и његове странке.

Побуњеници разнели амерички конвој у муњевитој акцији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА