Најновије

КРИК: Омиљеном аналитичару режима суде за убиство

Тешко да прође недељу дана а да се у српским медијима не појави изјава, мишљење или колумна Божидара Спасића, пензионисаног шефа специјалног тима Службе државне безбедности. Новинари који га представљају као експерта, међутим, пропуштају да својим читаоцима спомену да се Спасићу у Белгији суди за наручивање политичког убиства.

Божа Спасић. (Фото: Јутјуб)

Њега прорежимски таблоиди и телевизије често користе као аналитичара у темама које се тичу безбедности, страних служби и криминала, али Спасић коментарише и колико су Срби прељубници и колико често политичари посећују "баханалије" са проституткама.

Он је био редован саговорник у текстовима о омиљеној теми таблоида - убиству певачице Јелене Марјановић, где је коментарисао информације из истраге до којих таблоиди наводно долазе.

Писао је колумну за недељник "Афера", у власништву Градише Катића који је током акције "Сабља" хапшен као припадник земунског клана.

Потписиван као оперативац ДБ-а, криминолог, али и приватни детектив, Спасић се појављивао као стручњак за различите теме, између осталог дешавања на Косову, измишљене секс-афере са хрватском председницом Колиндом Грабар-Китаровић, а портал Србијаданас.цом је пренео и Спасићеве похвале Александру Вучићу након његове победе на председничким изборима.

Таблоиди, међутим, читаоцима пропуштају да укажу на један контроверзан детаљ - Спасићу се у Белгији суди за организовање политичког убиства.

Он је новембра прошле године пред бриселским судом осуђен на доживотну казну затвора због наручивања убиства косовског активисте Енвера Хадрија 1990. године. У истом поступку осуђени су и криминалци Андрија Драшковић и Веселин Вукотић као извршиоци.

Пресуда је затим укинута и поступак враћен на поновно суђење. Божидар Спасић је тада рекао да га цео тај случај уопште не занима.

Његов заступник, а уједно и његов син, Срђан Спасић, није могао да прецизира у којој је фази поступак, јер, како каже, никакве званичне информације немају од суда, нити су о било чему обавештавани било каквим позивим и дописима.

- Ја сам прочитао, а има томе неко време, да је то укинуто и враћено на поновно суђење. Не могу дефинитивно да потврдим, али реално, нешто мора да се заврши. Није завршено - казао је Срђан Спасић.

Спасић је у својој књизи из 2000. године "Ласица која говори" написао да стоји иза убиства Хадрија који је третиран као терориста и детаљно навео како је убиство извршено. Књига је на суду коришћена као доказ против њега.

У интервјуу за пре четири године, Спасић је негирао да је организовао убиство, а књигу је описао као романтизовану бајку у којој је у свом лику персонификовао Службу државне безбедности, "како би прича била динамичнија".

На његовом сајту стоји да је током свог рада у Служби државне безбедности извео око 90 оперативних акција широм света којима је било обухваћено неколико хиљада припадника "усташко-шиптарских терористичких банди", као и да је до 2007. године радио у својој приватној детективској агенцији, после чега је отишао у пензију.

Руска војна полиција упала у осињак терориста! Више о томе ОВДЕ.

Извор: КРИК

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА