Најновије

ЛУДАЧКИ ПОТЕЗ ВЕЉЕ НЕВОЉЕ: На претресу свог стана урадио је нешто невероватно, шокирао и полицајце

Вељко Беливук (36), звани Веља Невоља, који је ухапшен 4. фебруара, око пет ујутру на Руднику, једним поступком је изненадио припаднике Специјалне антитерористичке јединице (САЈ), који су га после тога одвели у стан у елитном комплексу у Учитељском насељу на Звездари да би присуствовао претресу!

Илустрација (Фото: Јутјуб/ Правда)

Када је са лисицама на рукама уведен у породични стан у којем је живео са супругом и двоје деце, Беливук је специјалцима дао кратке смернице где се шта налази, а онда је сео у фотељу и заспао као беба!

Зоран Миливојевић, психотерапеут, у Јутарњем програму на телевизији Хепи, коментарисао је тренутак када Беливук у тренутку када је полиција дошла у његов стан специјалцима дао потребне информације, а онда утонуо у сан “као беба”.

Професор и психотерапеут поставља питање о позадини такве реакције Беливука.

– Можда је био уморан, па је заспао, то је нормална реакција. Сада се све некако спинује… Ти људи имају менталитет предатора. Ако нешто што њима треба има друга особа они ће то од ње и узети, али никаква осећања неће имати према жртви. Као када орао кида месо са зеца. У другим члановима групе види људе, а сви остали су објекти о које се треба окористити. Као што смо видели то је да су врло сурово кажњавали непријатеље и снимали специјалним телефонима, а онда делили међусобно – објашњава психотерапеут.

Миливојевић додаје да је такво дељење садржаја, врло вероватно, било нека врста такмичења и да би неко у њему учествовао мора да се огради од емоција и да према жртви нема никакву емпатију, што указује на психопатске црте.

Како наводи професор Илија Кајтез са Факултета за међународну политику и безбедност ми се налазимо у једном озбиљном процесу.

– Налазимо се у озбиљној државној акцији која мора да се уради на крајње професионални начин, овај посао мора да се заврши и да се смањи евентуална опасност од нових група. Борба против криминала је библијска борба, добра и зла – каже Кајтез.

– Ово су операције које су максимално ризичне. Када оперативац улази у заштићене просторије или поставља одређена средства за прислушкивање он истински ставља главу у торбу. То нису ствари које су једноставне. Младићи који чине криминалну групу су јаки, одважни и храбри. Нису без искуства. На улици онај ко опстане у борби крининалних клановима има психологију сивог вука – сматра професор Кајтез и наводи да је то врста биолошког опстанка.

Илија Кајтез подсећа, са друге стране, да је најтеже доћи до људи у институцијама који су у дослуху са криминалцима.

– То евентуално рашчишћавање терена у политичким елитама су ствар државничке мудрости и стратегије како се обрачунати са тим људима у редовима. Ако кренете са репресијом или радикалним начином обрачунавања можете да постигнете опречне резултате. Државници треба да сагледају ово као шах, да знају 15 потеза унапред. Треба да знају где и како недовољно промишљено понашање може одвести у контраефекат против државе – закључује професор.

Ко је требао да пуца у Шешеља прочитајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА