Најновије

ПУТИН ШАЉЕ МИЛИОНЕ ВАКЦИНА У ХРВАТСКУ: А Загреб баш брига хоће ли ЕУ да их одобри!

Хрватској је циљ следећих недеља набавити најмање милион доза руског цепива против ковида-19 Спутњик В, могуће је чак и више од тога буде ли потребе, а незванично се спомиње чак и до два милиона, ексклузивно сазнаје Јутарњи лист.

Путин и вакцине (фото: pixabay.com, Правда)

Тиме би Хрватска, уз пошиљке других произвођача цепива, до лета могла имати вакцинисано 70 посто популације, колико је, верује се, потребно да би се епидемија зауставила, а то је онда и одличан старт за туристичку сезону од које зависи хрватска привреда.

Високи извори из ХДЗ-а блиски Пленковићу за Јутарњи лист потврђују ове информације и кажу како је циљ да следећих недеља у Хрватску стигне респектабилна количина руског цепива, најмање милион доза, а план је такав да ће Хрватска добити цепиво пре него што га одобри Европска агенција за лекове (ЕМА), а онда чекати дозволу ЕМА-е како би се одмах могло почети с вакцинисањем. Буде ли, кажу извори, ЕМА одуговлачила, онда и Агенција за лекове и медицинске производе (Халмед) има начина да одобри цепиво и пре него што то направи кровна агенција Европске уније.

Преговори с руском страном, говоре нам извори, почели су чим је почетком фебруара угледни научни часопис Ланцет објавио да је руски Спутњик В сигурно и ефикасно цепиво. Премијер Пленковић и министар спољних послова Гордан Грлић Радман директно су преговарали с руским министром спољних послова Сергејем Лавровим, који је крајем децембра прошле године након чак 16 година посетио Хрватску и састао се с целим државним врхом.

Премијер Пленковић испочетка је био врло опрезан у вези с руским цепивом јер њихово и кинеско цепиво нису имали трећу фазу испитивања која је битна. Но, све се променило након што је постало јасно да постоји застој у испоруци цепива Европи, а након Ланцета је и премијер схватио да нема шта да чека. Не треба заборавити ни да у свом кабинету има двојицу специјалних саветника, за вањску политику и за друштвена питања, Мату Гранића и Звонка Кусића, који су обојица бивши декани Медицинског факултета, а како смо раније чули, и неки од чланова Начног савета премијеру су сугерисали да нема шта да чека са руским цепивом.

- Хрватска штити своје интересе и важно је да цепиво добијемо пре него што га ЕМА одобри јер онда не зависимо о расподели унутар ЕУ, него сами о себи, што је наше право, а након тога ћемо, строго поштујући правила, почети с цепљењем. Тиме не кршимо ниједно правило Европске уније - каже саговорник.

И Вили Берош, министар здравља, више пута је, како сазнаје Јутарњи, разговарао са руским амбасадором у Хрватској, а највећи изазов био је пронаћи начин регистрације цепива. Русија је са својим цепивом аплицирала према ЕУ и очекује се да би одобрење ЕМА-е требала да добије у марту или априлу. Од Халмеда је, сазнаје лист, такође затражено да све проуче и дају процену сигурности и ефикасности цепива. Наравно, реч је о врло важном потпису за одобрење тако да се очекује и одговор Халмеда.

Иначе, у уторак је руско Министарство здравља објавило како су истраживања показала да је Спутњик В ефикасан против британског, јужноафричког и бразилског соја.

Спутњик В спада у векторска цепива, баш као и тзв. оксфордско које су развили Универзитет Оксфорд и АстраЗенека. Руски председник Владимир Путин шокирао је свет 11. августа прошле године својом објавом да је у Русији одобрено прво цепиво против коронавируса пре почетка треће фазе клиничких испитивања која је почела почетком септембра. Научници широм света, посебно на Западу, критиковали су такав поступак. До данас је више од 20 земаља, укључујући шест земаља Јужне Америке, одобрило то цепиво те им се дистрибуирају милиони доза. Србија је одобрила Спутњик В још 31. децембра 2020. године. Прошле недеље председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се то цепиво производити и у Србији. Босна и Херцеговина је 8. фебруара одобрила Спутњик, а у Црној Гори се то цепиво очекује у другој половици фебруара. Мађарска је као прва чланица ЕУ у јануару прва одобрила Спутњик В, а прошле недеље је почела и с вакцинацијом. Мађарска је засад добила првих 40.000 доза, а наручила је два милиона доза које би требале бити испоручене у следећа три месеца.

- Према информацијама добијеним од ЕМА-е, произвођачу цепива Спутњик В засад је пружен научни савет, у склопу којег је информисан о важећим регулаторним и научним смерницама за развој цепива. Као и код претходно одобрених цепива, кад поступак оцене а потом и одобравања буде покренут, Повереништво за хумане лекове при ЕМА-и провешће темељну научно-стручну оцену те донети закључак о делотворности, сигурности и квалитету. Према најновијим информацијама, очекује се да би поступак могао бити покренут средином марта, стога очекујемо брзо одобравање - рекла је Ивана Шипић Гавриловић из Халмеда.

Будући да је цепиво Спутњик В произведено биотехнолошким поступком (генетским инжењерингом), за његово одобравање у ЕУ обвезан је централизовани поступак давања одобрења, који се покреће на темељу захтева произвођача. Реч је о истом поступку какав је спроведен за сва три досад одобрена цепива те се ниједно од тих цепива, због свог начина производње, не може у ЕУ регистрирати национално, каже Ивана Шипић Гавриловић из ХАЛМЕД-а. На темељу наведеног одобрења, цепиво се ставља у промет и у Хрватској.

Како онда Мађарска користи Спутњик В?

У случају изванредног увоза појединих серија цепива која нису одобрена у ЕУ, какав је спроведен само у Мађарској, спроводи се административна провера дела документације из поступка регистрације у држави из које се увози, но не спроводе се додатне провере и оцене основних података о квалитету, безбедности и делотворности цепива. Општи је став регулаторних агенција у Европској унији да је у циљу заштите здравља пацијената потребно да се за свако од тих цепива, пре него што постане доступно грађанима, спроведе оцена и поступак одобравања. То се односи, како на одобравање самог цепива, тако и свих докумената, информација о цепиву које се у истом поступку проверавају и усаглашавају, и које су нужне за његову правилну и сигурну примену - нагласила је Ивана Шипић Гавриловић из ХАЛМЕД-а, домаће Агенције за лекове.

А Вучић након МАкедоније шаље вакцине и за Црну Гору, опширније ОВДЕ.

Извор: Јутарњи.хр

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА