Најновије

ПРЕЛИМИНАРНИ ИЗВЕШТАЈ СЗО: Истрага о пореклу короне

Прелиминарни извештај Светске здравствене организације (СЗО) о пореклу корона вируса препоручиће опсежније тражење контаката првог познатог пацијента оболелог од ковид-19 у Вухану у Кини, као и ланац снабдевања готово 10-ак трговаца на пијаци морских плодова у Хуанану, за које се сматра да су имали улогу у раном ширењу ковид-19 крајем 2019. године.

Корона вирус (Илустрација: Pixabay)

Како су за CNN навели истражитељи упознати с нацртом извештаја, кинеским научницима је требало много месеци да обаве почетни истражни посао о пореклу вируса.

Они су рекли да сматрају да је изненађујуће и невероватно да кинески научници нису већ урадили тај посао.

Препоруке комисије ће се, између осталог, бавити двема кључним линијама истраге, рекли су истражитељи упознати са нацртом извештаја за CNN.

Прво ће затражити даљи рад на историји контаката пацијента из Вухана који се разболео 8. децембра 2019. године, што је први случај за који су кинески научници и панел СЗО навели да је оболео од ковид-19.

Идентитет пацијента није јавно објављен, али је, према истражитељима СЗО, реч о канцеларијском раднику 40-их година који није путовао на егзотичне дестинације или имао историју контаката, а живео је са супругом и дететом.

У прелиминарном извештају који ће бити представљен следеће седмице, одбор СЗО ће, такође, препоручити непосредну истрагу ланца снабдевања тржишта морских плодова у Хуанану, навели су истражитељи упознати са нацртом извештаја.

Вођа мисије СЗО Петер Бен Ембарек одбио је да прокоментарише детаље било ког даљег тражења или тестирања контаката који су потребни.

Он је за CNN рекао да је потребно даље истраживати.

Други научници су изразили изненађење, па чак и неверицу да Кина, очигледно, није већ спровела даље истраге, како историје контаката првог пацијента, тако и ланца снабдевања пијаце у Хуанану, које је тражила СЗО.

О новим кинеским вакцинама прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА