Најновије

ПАДА ВЛАДА У ЦРНОЈ ГОРИ? Ако то не желе. онда реконструкција или нови избори

До локалних избора у Никшићу, првим након развлашћивања ДПС Мила Ђукановића, остало је мање од месец дана, а директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије Владимир Павићевић истиче њихов значај, не искључујући могућност да ће након тих избора уследити ако не пад, онда реконструкција владе, али и расписивање ванредних парламентарних избора.

Здравко Кривокапић (Фото: Влада ЦГ)

Према његови речима, истраживања показују да је фаворит избора у Никшићу коалиција "За будућност Никшића", чија је окосница Демократски фронт.

Павићевић за подгоричке Дневне новине каже да је друга Ђукановићева листа ДПС-а.

"Имаћемо тенденцију даљег раста коалиције око ДФ-а и даље слабљење коалиције око ДПС-а. То је и природни процес с обзиром на резултате парламентарних избора прошле године", каже Павићевић.

Истиче могућност да дође, ако не до пада, онда до реконструкције владе Здравка Кривокапића, након никшићких избора, али и ванредних избора.

"Могуће је и да, уколико након никшићких избора не буде реконструкције имамо ванредне парламентарне изборе након мајских избора у Херцег Новом. Мислим да су премијеру Кривокапићу избори у Никшићу већ сада озбиљна опомена. Његов тим 'Не дамо Никшић' је у једном моменту постао свестан фијаска који би та листа у Никшићу доживела у случају самосталног наступа", каже Павићевић.

Напомиње да су Кривокапића грађани опоменули да неће подржавати покушаје странчарења и мрвљења опозиционих политичких формација.

"Необично је да један политичар за кратко време пређе пут од највеће славе до великог осипања његовог ауторитета. Управо то је случај с Кривокапићем", навео је Павићевић.

На питање да ли су разлике због тужилачких закона и директора полиције толике да може доћи до пада владе, Павићевић каже да је одустајање од измена тужилачких закона и њиховог усвајања била грешка.

"Ко год је пажљивије читао ове текстове, могао је да уочи да су писани прецизним правничким језиком и да се садржински уклапају у европске стандарде права када говоримо о регулисању ове материје. Усвајање ових закона створило би претпоставке за снажну борбу против организованог криминала и корупције, а то би требало да је и циљ Кривокапићеве владе", навео је Павићевић.

Указао је да иницирањем предлога да се одложи расправа о овим законодавним пројектима премијер Кривокапић направио потез којим урушава сопствени политички ауторитет и даље слаби политички ауторитет владе чији је председник.

Игре престола за челника Управе полиције

Један од лидера Демократског фронта, дела владајуће коалиције, Милан Кнежевић поново је данас негодовао због именовања Зорана Брђанина за вршиоца дужности помоћника директора црногорске Управе полиције.

"Можда сам ја сисао весло али нисам прогутао чун. Како је влада јуче бирала директора Управе полиције, а изабрала в.д. помоћника директора? Тако што желе да побегну од изјашњавања у Скупштини јер знају да нема позитивног мишљења", написао је Кнежевић на Твитеру.

Министар полиције Сергеј Секуловић је, уз подршку премијера Здравка Кривокапића предложио Брђанина за директора Управе полиције.

Међутим, након што је Демократски фронт више пута упозорио да неће подржати тај предлог, Брђанин је синоћ најпре именован за вршиоца дужности помоћника директора Управе полиције.

Предлог да Брђанин буде директор Управе полиције подржао је уче и потпредседник владе Дритан Абазовић, а на питање како коментарише противљење Демократског фронта том предлогу, рекао је да је тај савез "увек против оног што није по њиховој вољи".

Влада сада треба да предложи Скупштини да он буде именован за шефа полиције, али мишљене скупштинског Одбора за безбедност и одбрану није обавезујуће.

Иначе, предлог министра Секуловића да Брђанин буде нови директор Управе полиције, изазвао је различите реакције у владајућој већини, а из Демократског фронта су више пута саопштили да неће подржати избор Брђанина за ту функцију.

Зашто се становништво циљано смањује, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА