Најновије

ОВО ЈЕ ЛУДИЛО! Степинац проглашен за свеца усред Србије!

Док се Српска православна црква, али и држава Србија, свим силама боре против тога да Павелићев кардинал Алојзије Степинац буде проглашен за свеца, у месту Бач, недалеко од Новог Сада, Римокатоличка црква Светог апостола Павла већ га је промовисала као таквог, иако је био осведочени сарадник усташа и заговорник покатоличавања Срба током Независне Државе Хрватске.

Степинац (Фото: Јутјуб)

Наиме, ова жупа у Бачу издаје годишње верске календаре, у којима је Степинац, практично, проглашен свецем будући да је уписано његово име иако се ради о човеку који је умешан у најстрашније злочине над српским народом. Да скандал буде тежи, овај самостан је обновљен новцем који је донирала држава Србија.

Појединци из кругова Католичке цркве покушали су то да оправдају чињеницом где је Степинац у Хрватској проглашен за блаженог, међутим, сви верски аналитичари у Загребу потврдили су да је то што се нечије име нашло у црквеном календару непобитан доказ да га они који су календар издали сматрају за свеца.

Двострука игра

Датум 10. фебруар, који је и датум када је преминуо Степинац, означен је у овом верском календару, а Хрвати, чекајући да буде проглашен свецем, празнују дан његове смрти као Степинчево, обележавају га мисама и славе га као праведника и мученика. Док Хрвати затварају очи, бројне историјске чињенице и докази говоре у прилог томе да је Степинац био укључен у геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ.

Жељко Ињац, новинар и верски аналитичар коментарише:

- Њих никада није било брига како ће у Србији неко да реагује и осећа се. Степинац је проглашен за блаженог, то је први корак у неком проглашењу за светитеља, то је нешто што је урадио папа и на тај начин је изашао у сусрет Хрватима. Међутим, значај Степинца није за целу Католичку цркву исти, некако су то ови из Ватикана урадили да буде регионални. То што га је Католичка црква прогласила блаженим је пандан свецима у православном црквеном календару.

Држава да реагује

Борба за статус свеца Степинца у Католичкој цркви је нешто против чега се Српска православна црква упорно бори, будући да га је југословенски суд 1946. осудио због сарадње са усташама и обележио као ратног злочинца. Инсистирање на његовом прокламовању у свеца и промовисање једне такве проусташке личности је у потпуној супротности са српским интересима.

Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, оцењује да је реч о мржњи према Србима, што би требало препознати и онемогућити.

- Мислим да Србија треба да донесе закон о антисрбизму, као што постоји Закон о антисемитизму, који кажњава негирање геноцида, исто тако да постоји закон којим би било јасно дефинисано шта представља ширење мржње према Србији и негирање геноцида током постојање НДХ. Свако такво понашање мора да се санкционише на исти начин, као што се кажњава и испољавање антисемитизма. Мислим да држава хитно мора да реагује и донесе закон о антисрбизму и онда се такве ствари више неће дешавати - закључује Анђелковић.

Умро у кућном притвору

* Југословенски суд га је 1946. осудио као ратног злочинца због сарадње с усташама

* У октобру 1946. осуђен на 16 година затвора

* Због различитих притисака пуштен из затвора Лепоглава у кућни притвор

* Папа Пије XXII га 1952. именовао за кардинала

* Преминуо 1960, током боравка у кућном притвору

* Папа Јован Павле II га 1998. прогласио за мученика и беатификовао у Марији Бистрици

* У јулу 2016. Жупанијски суд је у целости поништио пресуду.

Сведок: Лично убијао децу

Степинац се са Антом Павелићем се састао већ 16. априла 1941, четири дана после проглашења Независне Државе Хрватске. Том приликом га је благословио речима:

- Док вас ми срдачно поздрављамо, као главу НДХ, ми молимо бога звезда да свој небески благослов да вама, вођи нашег народа.

У писму папи похвалио се да је до маја 1942. у Хрватској покатоличено најмање 250.000 Срба, покрштавање је било насилно, а многи су, и поред тога, ипак били убијени. Васо Кондић из поткозарског села Сладиње, који је као седмогодишње дете био у Јасеновцу, испричао је да је Степинац не само долазио у логор већ и лично убијао децу Срба и Јевреја.

Жупа: Држимо га тамо, као и друге

Из жупе Свети Павле добијен је овакав одговор:

- Видите колико има светаца у календару, ту су разна имена, тог датума се слави тај светац и уписан је тамо, ми њега држимо тамо, као и друге, ништа посебно да га рекламирамо нити не рекламирамо. Ми не правимо избор кога ћемо да ставимо, а кога не. Добро, ви се борите против тога, ми се не боримо ни против чега - навели су из жупе.

Порфирије спречио канонизацију

Мешовита комисија Српске патријаршије и Хрватске бискупске конференције имала је серију дијалога о ратној улози Алојзија Степинца, где су српске владике износиле аргументе о Степинчевој улози у прогону, покатоличавању и игнорисању злочина на просторима НДХ. Једногодишњи дијалог двеју цркава о улози контроверзног хрватског надбискупа, као резултат, донео је став папе Фрања да Степинац у догледно време неће бити проглашен за светитеља. Једну од кључних улога у доношењу такве одлуке имао је садашњи патријарх, а тада митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Американци и Британци пустили Анту Павелића

Ни Американци ни Британци нису желели да ухапсе Анту Павелића 1947. иако су знали чак и број собе у Ватикану у којој се налазио, пишу хрватски медији и додају да су га Британци имали у рукама током рације у Ђенови, али да су га пустили.

Хрвати се позивају на документа ЦИА из поменуте године, с којих је сада скинута ознака тајности и у којима се тврди да је постојао прећутни договор да Павелића не хапсе. Извесни амерички пуковник Блунда у извештају каже да су Британци "незгодан" задатак хтели да увале својим савезницима.

- Такав план нама није од користи, будући да за наше обавештајне агенције ради велики број Хрвата, од којих је већина лојална Павелићевом антикомунистичком деловању и католичком фанатизму - написао је Блунда.

Које су нове мере које ће важити за викенд прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА