Најновије

НАСТАВЉА СЕ ЗАСТРАШИВАЊЕ: "Троши се три тоне кисеоника дневно! Болест дупло брже галопира!" А ту је и мантра о "опуштању вакцинисаних"

Директор Клиничко-болничког центра Земун, проф. др Драгош Стојановић, каже за РТС да су тренутно у тој болници смештена 293 пацијента. Истиче да је овом пику скоро дупло бржи развој клиничке слике пацијената. Наводи да им је дневна потрошња кисеоника око три тоне. Вратили смо се у онај период када смо имали највећи број пацијената, поручује Стојановић.

Др Драгош Стојановић (фото: РТС видео принтскрин)

Доктор Драгош Стојановић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да је оно што забрињава да од 293 хоспитализована пацијента у КБЦ Земун, 50 их је у интензивним негама, 20 је интубирано, 27 је на неинвазивним видовима механичке вентилације и још десетак је на повећаном кисеонику.

Остали пацијенти су, како каже, на централном кисеонику и додаје да им је тренутно дневна потрошња кисеоника око три тоне.

"Вратили смо се у онај период када смо имали највећи број пацијената", поручује Стојановић.

Нагласио је да у последњих недељу, два дана много већи притисак на пријемно-тријажну амбуланту КБЦ Земун.

"Свакодневно у току у од 24 сата око 200 пацијената дође у пријемно-тријажни центар. То нису само пацијенти са улице који дођу него и из других ковид амбуланти и домова здравља где су већ урадили тријажу и постали кандидати за пријем у болницу", рекао је Стојановић и истакао је да се тај број повећава.

Каже да је од почетка епидемије негде око 15.000 пацијената прошло кроз пријемно-тријажну амбуланту, око 50.000 до 60.000 прегледа је обављено, као и око 7.000 хоспитализованих је било.

"Они који дођу у пријемно-тријажни центар врло брзо прелазе у интензивне неге"

Истакао је да је у овом пику скоро дупло бржи развој клиничке слике и да су много тежи пацијенти.

"Они који дођу у пријемно-тријажни центар и стационар врло брзо прелазе у интензивне неге, ако дође до таквог развоја. Имамо задовољство да је велики број пацијената излечен и отишао је кући", додао је Стојановић.

Што се тиче старосне доби, каже да је она од двадесете до четрдесете године и од шездесете до осамдесете године.

"Имамо најмлађег пацијента 19 година, најстарији је 93 године", рекао је Стојановић.

У току је процес имунизације, неки су се заразили између две дозе вакцине зато што су се превише опустили, а Стојановић наглашава да имају таквих пацијената.

"Ми сви опомињемо и молимо да се носе маске и држи дистанца. Немојте се опуштати, то што се добили прву или можда другу дозу вакцине или можда је прошао онај период после ревакцинације не значи да нећете имати са собом могућност да понесете вирус. Идеја јесте да се што више људи вакцинише", рекао је доктор.

Напомиње да је фасциниран колико снаге и енергије већ годину дана здравствени радници улажу да би лечили пацијенте.

"Ми смо се заклели Хипократу, радимо свој посао. Без обзира на свa веровања или не, ја могу само да позовем оне који не верују – не морају да уђу у црвену зону да виде како су интубирани пацијенти и у скафандерима здравствено особље, нека дођу у пријемно-тријажну амбуланту да виде колико људи је унутра који су стварно болесни и заражени", закључује Стојановић.

Руси кажу да има 3.500 мутација короне, а Путин тврди да је њихова вакцина ефикасна за све сојеве, опширније ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА