Најновије

КЛЕТВА БАЧЕНА НА БАЈДЕНА? Председнику САД црно се пише, један број одредио му је судбину у старту!

Америчким медијима почела је поново да кружи прича о индијанској клетви по којој се црно пише сваком председнику САД који је изабран у години са нулом на крају, баш као што је и Џо Бајден победио 2020.

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Застрашујућа индијанска клетва позната као "нулта година" оживела је последњих дана у медијима широм света након што је на чело САД дошао Џо Бајден - човек који је на изборима победио баш 2020, године која "садржи" нулу, а што, барем када је у питању поменута клетва, значи да му се црно пише.

Иако је реч је о причи коју многи сматрају бесмислицом, бројни Американци верују да се тако нешто ипак може сматрати релевантним будући да се испоставило да су чак четворица председника САД, која су изабрана у годинама које се завршавају нулом, скончали веома лоше.

Први међу њима био је Абрахам Линколн, изабран 1860. године, ког је 14. априла 1865, при крају грађанског рата, у театру убио јужњак Џон Вилкес Бут.

Испоставило се да је тај атентат осмишљен да би се Бут осветио за поражени Југ. Линколнова смрт имала је озбиљне политичке последице.

Следећи на списку је Џејмс Гарфилд, изабран 1880. Био је 20. председник Америке, а убијен је у атентату само четири месеца након што је ступио на дужност.

Исто је прошао Вилијам Макинли Млађи, изабран у другом мандату 1900. као 25. председник САД.

Једно од главних обележја његовог мандата била је политика империјализма. Започео је Америчко-шпански рат, анектирао Хаваје и ставио Кубу и Порторико под америчку контролу. Убио га је анархиста Леон Чолгош. Највиши врх Северне Америке назван је по Макинлију - Маунт Макинли.

Последњи у низу је Џон Ф. Кенеди, изабран 1960. Атентат на њега, 22. новембра 1963, често се сматра кључним моментом америчке историје 1960-их. Званична верзија је да га је убио бивши маринац Ли Харви Освалд у Даласу, приликом званичне политичке посете Тексасу, мада постоје сумње да се ради о завери.

Узнемирујући елементи у овој причи о проклетству не недостају, нарочито у погледу сличности случајева Кенеди и Линколн. Наиме, обојица погођени метком у главу, а на челу земље их је заменио заменик по имену Џонсон.

Обојица су убијени у петак и обојицу су убили "јужњаци". Такође, Бут (Линколнов убица) рођен је 1838, док је Освалд (Кенедијев убица) рођен 1938. Бут је после атентата ухваћен у складишту након бекства из позоришта, док је Освалд ухваћен у позоришту након бекства из складишта.

Иначе, древна легенда "нулта година", везује се за вођу племена Текумсех - у историји северноамеричких Индијанаца апсолутно изузетну фигуру. Био је сјајан ратник, дипломата, јавна личност и говорник, човек који је био близу стварања и вођења највеће државе Индијанаца у Северној Америци.

Текумсех је био и главна фигура приликом склапања чувеног Уговора Форт Вејн из 1809, по ком су се индијанска племена обавезала да ће Американцима уступити три милиона хектара њихове земље. Индијанску страну представљали су људи који су у тренутку потписивања уговора били пијани, док је испред Американаца био генерал Хенри Харисон, будући председник Сједињених Држава и тадашњи гувернер Индијане.

Текумсе је био и те како свестан жеље белаца да униште аутохтоно становништво Америке, а такође је разумео да фрагментација племена даје белцима озбиљну предност.

Први његов корак, за који се сматрало да је одличан говорник, био је покушај да убеди америчке власти да одустану од уговора. Међутим, након што то није уродило плодом, наредни догађаји довели су до жестоких борби Американаца и Индијанаца. После неколико месеци Текумсе је убијен, а његова смрт прекривена је велом тајне и данас.

Према званичној верзији америчких власти, он је погинуо у бици и сахрањен је са свим почастима. Међутим, они су тада одбили да предају тело вође његовим сународницима и нико никад није открио где му је гроб.

Зато смрт великог вође није могла да прође некажњено. Легенда каже да је након његовог убиства, његов брат проклео Гарнизон и читаву земљу. У знак освете за смрт брата, наговарао је духове сваких двадесет година да одузму живот владару државе белаца.

Идућих 100 година сви амерички председници изабрани у нултој години умирали су током мандата.

Шешељ упозорио на паклени план! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА