Најновије

ЗА И ПРОТИВ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА: Зашто ју је Кризни штаб предложио и зашто мера још није усвојена?

На јучерашњој конференцији за медије после седнице Кризног штаба јавности се обратио покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић наводећи да је предлог медицинског дела Кризног штаба да се уведе полицијски час.

Кризни штаб (Фото: srbija.gov.rs)

Како је објаснио, њихова жеља је да се спречи могућност свих контаката, тако што ће се увести полицијски час, односно тако што ће се прогласити ванредно стање.

Према његовим речима, то је јасан захтев због оптерећења здравственог система и због тога што се ситуација негативно одражава на вакцинацију.

- Морамо гледати и друге аспекте и наћи најбоље решење. Нама је у овом тренутку највећи проблем да успешно спроведемо вакцинацију, јер уколико имамо повећан број оболелих, ми не можемо да вакцинишемо људе. То је оно што нам је сада кључни стратешки циљ у предстојећем временском периоду - да се настави вакцинација која иде добро - рекао је наводећи два разлога из којих као лекар разуме предлог медицинског дела Кризног штаба.

У вези са попуњеношћу капацитета болница и враћању у ковид систем рекао је да капацитети ипак нису попуњени.

- На територији Београда Батајница још није у пуном капацитету. Иста је ситуација у Крушевцу. Уколико вам се повећава број оболелих, људе морате хоспитализовати, повећаваће се број лежећих пацијената. Већ сутра иде посебна екипа из Министарства здравља у Врање - рекао је.

А у вези са разлозима против увођења полицијског часа, рекао је да се мора мислити на економију, али и на соцолошки и психолошки утицај на друштво.

- Морамо водити рачуна о јавном здрављу и о томе како ћемо као држава успети да поднесемо евентуално ново затварање, не само економски него и социјално и психолошки - рекао је.

О предложеним мерама ће одлука тек бити донета, рекао је Гојковић, наводећи да не може да прецизира када тачно.

Како је било прошлог пролећа?

Само три дана по проглашењу ванредног стања 15. марта на снагу је ступио полицијски час, односно забрана кретања. Кретање је у потпуности забрањено свим особама старијим од 65 година у градским срединама, и особама старијим од 70 година у сеоским подручјима. Тада је уведен и полицијски час за све остале који је важио од 20 часова увече до 5 сати ујутру, свим раднима данима и викендом.

Неколико дана касније полицијски час у Србији је продужен, па је трајао свим данима од 17 до 5 сати ујутру. Тада је забрањено и окупљање у парковима, на јавним површинама и рекреација на отвореном.

Временом, полицијски час је краћен, тако да је у дане викенда био 24-часовни, док је најдужи полицијски час у трајању од 84 сата одржан за Васкрс. Почео је у петак у 17 сати и трајао до уторка у 5.00.

Ванредно стање укинуто је 6. маја.

Вучић опет хоће све да нас затвори, мораћемо на улицу! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА