Најновије

КРИЗНИ ШТАБ ПРЕЛОМИО: Познато до кад угоститељски објекти сигурно неће са радом

Кризни штаб за борбу против корона вируса одлучио је после разговора са премијерком Аном Брнабић да од данас могу да раде сви објекти, изузев угоститељских и тржних центара.

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

Медицински део Кризног штаба једногласан је да угоститељски објекти и тржни центри не раде бар још две недеље, све до 4. априла, јер је ситуација са короном и даље забрињавајућа.

Свакодневно расте број умрлих, али и оних који због тешке клиничке слике морају на респиратор. Само у недељу су преминуле још 34 особе, док се на механичкој вентилацији налази чак 235 оболелих. Број пацијената у болницама одавно је прешао бројку од пет хиљада.

Чланови штаба такође наводе да угоститељски објекти могу да обављају само шалтерску продају хране и кафе, али уз максимално поштовање епидемиолошких мера.

Епидемиолог др Предраг Кон упозорава да је ситуација веома тешка и да нема говора о престанку појединих мера које су на снази.

- Ова краткотрајна затварања и компромисне мере које су на снази нису довољни и сматрам да неће дати довољно добре резултате. Сада није тренутак за компромисе. То није довољно. Неће се смирити овај налет короне. Морамо да смањимо контакте да би се сузбио вирус, да наставимо са пооштреним мерама и затварањем оних места која су извор ширења заразе. Морамо наставити и са вакцинацијом, на шта недељама апелујемо - каже Кон.

И заменик директора Клиничког центра у Нишу проф. др Радмило Јанковић упозорава да било каква идеја о враћању на старо и отварање свих објеката била катастрофална. Мере су неопходне и само ће оне, додаје он, уз масовну вакцинацију смирити епидемију која букти.

- Понашање појединаца упркос мерама потпуно је неприхватљиво. Очигледно је да апели немају ефекта. Болнице су нам пуне, клиничке слике пацијената тешке, а вирус се не смирује! Па ово је један руски рулет који људи играју са својим здрављем. Мислим да нема никаквог места за попуштање мера, јер ово неће стати. Мере морају бити продужене и још строже. Здравље људи је најбитније - упозорио је др Јанковић.

Руски авиони гађали кампове за обуку побуњеника. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА