Најновије

БАКИРОВА СТРАНКА БРАНИ НАТО ПАКТ: Руски амбасадор им поново одговорио

Приближавање БиХ и НАТО је непријатељски корак за Русију и једне и друге стране, поновио је амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов и подсетио да је Алијанса након ове његове изјаве потврдила да сарадња са БиХ не значи и чланство у том савезу.

Нато и БиХ (Фото: НАТО штаб у Сарајеву)

Руски дипломата је гостујући у емисији Телеринг Радио телевизије Републике Српске, рекао да свака земља треба да буде свесна да када улази у организацију попут НАТО-а, осим позитивних ефеката, постоје и обавезе, а оне нису баш тако једноставне, због чега Русија мора да брани своје интересе.

Као примарни интерес Русије у БиХ, Калабухов је истакао да се грађани сами опредељују о унутрашњим и спољним политичким приоритетима.

Поновио је и да Русија сматра да је потребно затворити ОХР, како би грађани могли сами да одлучују о својим потребама.

"Питање ОХР-а није практично, то питање је егзистенцијално, зато што је деловање ОХР-а за 25 година довело до тога да људи не могу и не желе да се договарају, јер мисле да је ОХР ту да им реши проблеме", навео је амбасадор.

Подсетио је да је Русија гарант Дејтонског мировног споразума и да мора да брине о његовој реализацији.

"Наши партнери, укључујући и високог представника Валентина Инцка, сваки пут говоре за интеграцију БиХ у ЕУ, за интеграцију БиХ у НАТО, иако то није дејтонска проблематика и због тога наши западни партнери, користећи Дејтонске механизме ОХР-а, желе да гурају агенду која није дејтонска", навео је.

Поручио је и да Русија има принципијелну позицију да развија односе са свим народима у БиХ, те да као амбасадор разговара са свим народима који живе у БиХ.

СДА: НАТО савез је одбрамбени, а не агресорски

Странка демократске акције Бакира Изетбговића упутила је данас нови одговор Амбасади Русије, с посебним освртом на констатацију да та странка не чини целу БиХ, а у вези са изјавом о приближавању БиХ НАТО савезу.

Из СДА су саопштили да је БиХ пријатељска земља Руске Федерације и да, како се наводи, ничим то пријатељство није, нити кани довести у питање.

У исто време, напомињу, БиХ је суверена земља, и, као и Руска Федерација, кани свој пут да бира сама, на бази воље својих грађана које представљају њихови заступници у ПС БиХ.

На констатацију руске Амбасаде "да СДА не чини читаву БиХ", из СДА тврде да то ни не "умишљају" и додају да посланици те странке чине четвртину Представничког дома ПС БиХ.

Напомињу да је Закон о одбрани БиХ, којим је, како кажу, одређен интеграцијски пут БиХ ка чланству у НАТО-у, прошао кроз оба дома ПС БиХ, уз процедуру која подразумева ентитетско гласање у Представничком дому, и сагласност представника сва три народа у Дому народа.

"Дакле и вољу ентитета Република Српска, такође и вољу Срба као једног од конститутивних народа БиХ. Слично је било и са одлукама трочланог Председништва БиХ, оном из 2009., али и из 2019. године које су трасирале и потврдиле однос БиХ и НАТО-а", наводе из СДА.

Кажу да су поједини политичари у БиХ наводно у међувремену променили мишљење, али процеси који се односе на стратешке циљеве БиХ се могу зауставити искључиво променом закона и важећих стратегија, не променом мишљења политичара на дневној бази.

"Нико у Босни и Херцеговини никада не би учествовао у савезу који је претња народу Русије, и не видимо ниједан историјски факат ради којег НАТО доживљавате као 'наоружану армаду усмерену против Русије'!?", питају из СДА.

Такође, наводе да не знају откуда Амбасади Русије "идеја да чланством у НАТО савезу Босна и Херцеговина преузима обавезу да 'шаље своје младе људе у удаљене крајеве планете да гину за туђе геополитичке циљеве'".

За НАТО савез из СДА кажу да је "одбрамбени, а не агресорски", у којем свака земља задржава суверенитет у доношењу одлука у ангажовању властитих војних снага.

Не разумеју, наводе, ни о каквој "експанзији" НАТО говоре из Амбасаде Русије и зашто је то, питају, "непријатељски корак према Русији".

Питају и како то БиХ може да постане "држава на ратној линији".

"Питате се 'кога се то Босна и Херцеговина боји' и 'зар је НАТО душевна болница за лечење страхова и фобија'", наводи се у саопштењу Изетбеговићеве СДА и поручује, између осталог, да се БиХ не боји никога, што је, како кажу, доказала одбраном од вишеструко јачег агресора пре пар деценија. Желе, истичу, да спрече могућност нових сукоба на Балкану, јер, како тврде, " земље које су извршиле агресију на БиХ се поново наоружавају".

О српским аферама у извештају Европарламента прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА