Најновије

МЕРКЕЛ: Сећање на милионе жртава нацизма наша одговорност

На данашњи дан, 1945. године, безусловном капитулацијом Немачке завршио се Други светски рат у Европи, а тим поводом немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је да је "трајна одговорност" Немачке да се одржи сећање на милионе људи који су изгубили живот током година "националсоцијалистичке тираније".

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

Меркел је, како је пренео портпарол немачке владе Штефен Зајберт на Твитеру, истакла да је 8. мај 1945. године био "дан ослобођења", који је значио крај нацистичке диктатуре и "слома цивилизације који је била Шоа" (холокауст).

"Остаје наша трајна одговорност да одржавамо сећање на милионе људи који су изгубили живот током година националсоцијалистичке тираније", навео је Зајберт да је рекла Меркел.

Немачки министар спољних послова Хајко Мас захвалио је милионима људи који су, како је истакао, ризиковали живот и жртвовали се да би свет ослободили од фашизма, али је истакао да је фашизам и данас присутан.

"Нажалост, идеја фашизма још увек није у потпуности искорењена", навео је Мас на Твитеру.

Немачки државни министар за Европу Михаел Рот заложио се за отварање меморијалног центра у Берлину, где ће се неговати сећање на све жртве националсоцијалистичке окупације.

"Такво место одавно је требало да постоји", оценио је Рот у коментару за портал т-онајн, а преноси Дојче веле.

Председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер уручио је у петак ордење грађанима који се залажу за сећање на период нацизма и који се боре против расизама и позвао Немце да се непрестано суочавају са Холокаустом и нацистичком диктатуром.

"Без тог мукотрпног и болног процеса било би незамисливо 'демократско самопоуздање наше земље", навео је Штајнмајер.

Упозорио је и да би повратак у стање репресије био "фаталан и погрешан пут", преноси Дојче веле.

"Снагу и самопоуздање не стићемо ћутањем, већ само задржавањем критичности и искрености - према себи и историји наше земље", поручио је он.

Како је навео, сећање на националсоцијализам, кривицу и неправду јача демократију.

"То је 'историјско искуство' које је земља имала након ослобођења 1945. године", рекао је Штајнмајер.

Стога се, како је навео, свака генерација мора суочити са задатком да изнова присвоји сећање на злочине какви су Шоа и на разарања изазвана национализмом и расизмом.

"То је постало 'део немачког идентитета'. Сећање на злочине од пресудне је важности за будућност Немачке и Европе", поручио је Штајнмајер.

Он је, на церемонији обележавања годишњице завршетка рата, одао почаст шесторици грађана који су се посветили суочавању са прошлошћу, подсећајући на нацистичке злочине и борећи се против расизма и маргинализације.

Други светски рат почео је нападом Хитлерове Немачке на Пољску у септембру 1939. У рату је живот изгубило између 55 и 60 милиона људи широм света, а 8. маја 1945. безусловном капитулацијом Немачке завршио се Други светски рат у Европи.

О Паради Победе у Донбасу сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА