Најновије

"НЕОПХОДНА ЈЕ ИЗВОРНА ПРИМЕНА ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА" Одузете надлежности вратити Републици Српској!

Повратак на изворни Дејтон и враћање надлежности Републици Српској које су јој одузете одлукама високих представника у БиХ - тема је коју политичари из Српске у протеклих неколико година често “потежу”.

Потписивање Дејтонског споразума. (Фото: Јутјуб)

О овом питању у неколико наврата расправљала је и Народна скупштина Републике Српске на својим посебним седницама, али и Сенат Српске. Тако је на посебној седници НСРС у новембру 2019. године расправљано “о неуставној трансформацији Дејтонске структуре БиХ” и донесено неколико закључака, пише Српскаинфо.

У једном од тих закључака се говори о повратку на изворни Дејтон, те о омогућавању Републици Српској поврат одузетих надлежности и функционисање у складу са Дејтонским споразумом.

Иста тема нашла се на дневном реду посебне седнице НСРС и у марту ове године. И на њој се расправљало о ОХР, Дејтонском мировном споразуму и враћању изгубљених надлежности.

- Срби су за изворну примену Дејтонског мировног споразума, за укидање високог представника и за референдум о статусу Републике Српске уколико се њихови ставови не уваже - изјавио је у уводном обраћању те седнице лидер СНСД Милорад Додик. Он је подсјетио да су Српској одузете 83 надлежности које су пренесене на ниво Босне и Херцеговине.

Међу најважнијим областима у којима је РС изгубила ингеренције су правосуђе, енергетика, јавне набавке, управљање границом, питања избеглица, статистика…

Подсећамо да је у децембру 1996. године, Председништво БиХ донијело одлуку да Савет министара има само три министарства - Министарство за спољне послове, спољну трговину и економске односе и цивилне послове.

Међутим, четири године касније, под притиском Међународне заједнице формирана су и Министарство за људска права и избеглице, те Министарство за трезор институција БиХ.

Нешто касније високи представник намеће измене закона о Савету министара, којим се уводе Министарство транспорта и комуникација, Министарство безбедности и Министарство правде. Касније је, Законом о одбрани формирано и Министарство одбране, чиме је фактички укинута Војска Републике Српске.

Осим нових министарства, са ентитета на заједничке институције пренесене су бројне надлежности из области одбране, безбедности, правде. Формиране су обавештајно безбедносне агенције, Високи судски и тужилачки савет, Суд и Тужилаштво БиХ, а на заједничке органе пренесени су и царина и индиректни порези, али и јединствена евиденција личних података.

Српска је остала без делова надлежности из области енергетике, јавних набавки, телекомуникација, статистике, концесија, акредитовања...

Од Министарства унутрашњих послова РС надлежност је на БиХ пренесена у надзору и контроли границе, безбедности саобраћаја, централном регистру возача и возила, уласку и боравку странца и у области међународне кривичне сарадње.

Списак пренесених надлежности је дугачак, а оно што се често може чути у јавности јесте питање, да ли је то могло да се спријечи?

С једне стране део политичара тврди да су надлежности изгубљене због слабости тадашњих политичара који нису желели да се супротставе високим представницима, већ су ћутке потписивали све што им се стављало на сто.

С друге стране, бројни аналитичари и политичари тврде супротно. Истичу да тадашњи политичари из Српске нису могли ништа да учине како би спријечили пренос надлежности јер би аутоматски били смењени, а прећено им је и хапшењима те монтираним оптужницама.

Шта се у међувремену променило?

Социолог и редовни професор на Универзитету у Источном Сарајеву, Драго Вуковић, истиче да је питање преношења надлежности, која нису предвиђена Дејтонским споразумом врло компликовано и веома погодно за политичке манипулације. Он каже да политичка реторика нападања због наводне издаје је заправо израз стања политике где је продуктивније делити људе на патриоте и издајнике него радити у интересу грађана и бавити се суштинским питањима битним за човека и заједницу.

- Данас је сасвим другачија позиција и улога међународне заједнице у односу на време после Дејтона све до краја владавине високог представника у БиХ Педија Ешдауна. То је било време политичког тероризма и дрскости ОХР где су људи, не само смењивани, него им је било забрањено практично да живе и било шта раде – истиче Вуковић. Он додаје да оптуживати данас некога за некакву издају је у најмању руку политички некоректно.

Чињеница да је број забрањених и кажњених српских политичара био веома велики, како додаје Вуковић, показује заправо да су се тада политичке елите најоштрије супростављале таквој политици ОХР.

- Данас је, међутим улога ОХР потпуно другачија. Ова међународна инситуција је потпуно политички девастирана, компромитована и мислим да је сасвим свесна да је потпуно страно, некорисно тело у систему БиХ. Овде, наравно, мислим на штету коју ОХР наноси једној држави, која би требала да буде суверена и самостална, на њеном путу ка ЕУ- каже Вуковић.

Он истиче да је свима јасно да ОХР толико дуго опстаје само захваљујући бошњачкој политици која нема воље ни храбрости да заједно са Србима и Хрватима тражи решења за будућност државе, него то чини погрешно се ослањајући на међународну заједницу.

Добро је, како каже Вуковић, да се у важним центрима међународне политике увиђа овај проблем. Он додаје да нема будућности друштва у БиХ без унутрашње синергије њених политика и и самосталног договарања, без менторства са стране. Истиче да је у свим фазама утицаја међународне заједнице било мање и више храбрих политичких лидера који су исказивали своје јасне политичке ставове у различитим ситуацијама.

- Често се потура теза да је неко из Српске издајник ако сарађује са СДАи ХДЗ. Сви који су до сада партиципирали у власти на државном нивоу морали су да прихватају политичке субјекте из ФБиХ, односно из РС. То је основна предпоставка сарадње и партнерства у сложеној вишенационалној држави. Нема ту политичке љубави, имају само интереси и обавеза да се сарађује. Ако би то превели на ово питање подршке ОХР у преношењу надлежности, сасвим је јасно да то нема никакве везе са тим односима на државном нивоу – каже Вуковић.

Вишенаменски руски ловац Су-57 задивио твитераше! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА