Најновије

БАЈДЕНОВА УРЕДБА ЗА БАЛКАН: Шта је њен циљ?

Америчка уредба којом се проширује опсег ванредних мера у вези са регионом Западног Балкана је сигурно спремљена раније, али је темпирана са временом одржавања седнице Савета безбедности и пресудом Ратку Младићу, а има за циљ да плаши политичаре и службенике из региона који не би слушали сваки "амерички миг", оценила је данас новинарка Љиљана Смајловић.

Џо Бајден (Фото: flickr)

Сматра да се уредба сада експлицитно односи на Албанију и да се њоме "покрива" оно што је Америка већ учинила Саљију Бериши и његовим члановима породице и сарадницима.

Подсећа да је реч о старој уредби, која је сада мало модификована и додаје да све такве уредбе обично имају исте карактеристике.

Смајловић напомиње да је у таквим уредбама терминологија веома општа, па тако и у овој, у којој се наводи да се односи на "све појединце који би неким својим деловањем или одсуством деловања утицали директно или индиректно на помањкање демократије".

Наводи да су то формулације којима се објашњава свако непожељно политичко деловање.

"То значи да Американци могу свачије деловање да подведу под своју уредбу и то значи да та Уредба има за циљ да плаши политичаре и службенике који не би слушали сваки амерички миг. Довољно је да они кажу имамо уредбу, ви сте урадили ово и то се нама не свиђа, сад ћете ви и ваша породица на црну листу, нема визе, замрзавамо вам имовину...", појашњава Смајловић.

Оцењује да је реч о вођењу "политике притисака на појединце", а коју, како наводи, амерички председник Џо Бајден оличава и коју је заступао последњих 30 година и када су Срби, али и остали народи у питању.

Смајловић сматра да Вашингтон неће успети да приволи ЕУ да их следи у таквим санкцијама, јер Европљани не воле ту врсту персоналних санкција, иако су то урадили руском председнику Владимиру Путину и његовим сарадницима, напомињући да је то посебна ситуација.

"Када су преговори Београда и Приштине у питању, америчка уредба не може да буде важна полуга, зато што се преговори око Косова воде под окриљем ЕУ", наводи Смајловић.

Закључује да та америчка уредба није нарочито озбиљан политички инструмент за оне који се не дају уплаштити.

Може ли да се изврши ревизија пресуде Ратку Младићу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА