Најновије

ПРЕКИНУТО ПРИМИРЈЕ! ГАЗА У ПЛАМЕНУ: Израел започео нове ваздушне нападе на Хамас! (ФОТО/ ВИДЕО)

Прекинуто примирје у појасу Газе. Израел потврдио: Синоћ бомбардовани положаји Хамаса.

Газа (Фото: Јутјуб)

Израелска летелица извела је серију ваздушних удара на положаје милитаната у појасу Газе рано јутрос, као одговор на запаљиве балоне, познатије као "балоне бомбе", лансиране са палестинске територије, саопштила је израелска војска, преноси АП. Би Би Си: Иницијална каписла био скуп јеврејских ултрадесничара који је дозволила нова израелска влада.

То је први велики сукоб откако је склопљено примирје 21. маја, након вишедневних међународних притисака да се оконча крвопролиће које је трајало 11 дана. У тим нападима је страдало је више од 250 људи, међу којима је 68 деце, већина од њих у Гази.

Најновије експлозије су се чуле у среду, у раним сатима.

Радио станица палестинског покрета Хамас такође је известила да је израелски борбени авион напао палестински камп за обуку у Гази, пренео је Ројтерс.

Друштвеним мрежама круже стравичне слике и снимци бомбардовања уз коментаре "дешава се поново", "будите се", "Израел опет баца бомбе".

Ниједна страна није потврдила евентуалне жртве у овом нападу.

Неколико "балона бомби" послато је из Газе неколико сати раније, што је извазвало око 20 пожара у заједницама у близини границе, саопштила је израелска ватрогасна служба.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) кажу да су њихови борбени авиони погодили војна постројења којима је управљао Хамас у граду Кан Јунис у Појасу Газе.

Портпарол Хамаса објавио је на Твитеру да ће Палестинци наставити свој "храбар отпор" и бранити своја права "док окупатор не буде протеран из целе наше земље".

Иницијална каписла за нови сукоб је,  марш јеврејских учтра-националиста у источном Јерусалиму у уторак који су на тај начин обележавали освајање тог дела града у Шестодневном рату 1967. године, што је схваћено као потенцијална претња Хамасу, милитантној групи која управља Газом.

Већ ту су почеле чарке, а израелска полиција испалила је гумене метке на Палестинце који су протестовали против марша јеврејских ултранационалиста у арапским четвртима у Јерусалиму, преноси "Гардијан".

У једном тренутку, неколико десетина јеврејских младића скандирало је: "Смрт Арапима". Палестински здравствени радници рекли су да је израелска полиција ранила више од 30 Палестинаца који су протестовали.

У оштрој осуди на Твитеру, шеф израелске дипломатије Јаир Лапид поручио да су они који су узвикивали расистичке пароле срамота израелског народа, и да је неприхватљива и неопростива чињеница да постоје такви радикали који под израелском заставом пропагирају мржњу и расизам.

Полиција је саопштила да је током тог окупљања ухапсила 17 особа због умешаности у насиље, од којих су неки бацали камење и напали полицију, када су два припадника полиције повређена, а Палестинци су саопштили да је пет људи повређено у сукобима са полицијом.

Како ће тећи самит Путина и Бајдена прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/ Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА