Најновије

Вучић, Мали, Кисић, Брнабић: Србија у канџама браће

У Србији годинама уназад цветају буразерске комбинације. Иако се овај термин најчешће није дословце односио на фамилијарне везе функционера који једни другима намештају послове, високе позиције и профит, представници Српске напредне странке су посебну бригу, од доласка на власт, посветили томе да се буразерским комбинацијама поврати изворно значење. Захваљујући оваквом приступу највеће партије у земљи, до великих послова, али и утицајних позиција, редом су долазили Андреј Вучић, Предраг Мали, Игор Брнабић, Бојан Кисић…

Брнабић и Вучић (Фото: Председиштво)

Уочи избора за кандидате у саветима месних зејадница у Новом Саду Андреј Вучић, председников брат, и Милош Вучевић градоначелник Новог Сада, обишли су изборна места, а фотографије на којима позирају са члановима Српске напредне странке појавиле су се на друштвеним мрежама. 

Правдали су се напредњаци, као и њихов лидер, да ништа спорно нема у томе што је члан Главног одбора СНС, Андреј Вучић, уочи избора разговара са народом у Новом Саду. Штавише, председник државе је у одбрани свог брата рекао да је он “потпуно скромно сликао са другим људима у Новом Саду”.

“Ево шта су замерили, што се мој брат дан пре избора у месном одбору у трећем реду потпуно скромно сликао са другим људима. Човек је крив што је као члан Главног одбора странке отишао у један месни одбор да разговарао са народом, члановима странке, јер он не може да им дели милионе, као неки други“, рекао је Вучић.

Иако нас је председник ускратио за објашњење како изгледа “нескромно фотографисање” и ко то дели милионе по месним одборима, из његове изјаве се може закључити да је Андреј Вучић, уместо, односно у име свог брата, дошао у Нови Сад како би мобилисао локалне напредњаке за бој и поход на месне заједнице.

Да је ишао лично шеф државе да се фотографише, испало би да злоупотребљава позицију председника, односно да је у функционерској кампањи, чиме би значајно нарушио динамику дијалога са опозицијом око изборних услова и отворио простор да се дискутује о стању демократије у земљи. Имајући у виду колико је Вучићу стало до тога да дијалог са странакама насупрот власти успе и да је у светлу преговора са Албанцима с Косова важно да и на нивоу месних заједница имамо сагласност око коначног решења – логично је било да уместо шефа напредњака у поход на месне заједнице крене његов брат.

Брат Андреј – сива еминенција напредњака

О пословању брата председника Србије Андреја Вучића јавност је први пут сазнала 2014. године, кад се појавила информација да је фирма “Асомакум” у његовом власништву.

Истоворемено, опозиција је тврдила да поменута фирма, поред тога што је у власништву млађег Вучића, не послује у складу са законом.  Како би се одбранили од оптужби о повезаности са поменутом фирмом, из владајуће Српске напредне странке су истицали да је Андреју Вучићу украден идентитет, односно да је злоупотребљена његова лична карта како би се регистровала поменута фирма.

Поред фирме “Асомакум”, млађи брат председника Србије се у делу јавности перципира као сива еминенција власти и као неко ко дисциплинује одборе СНС широм земље(што ли је био у Новом Саду?), а његово име се спомиње и у случају “Јовањица”. Јавност је за ову аферу сазнала од народног посланика Мирослава Алексића, који је отворено Колувију повезао са породицом Вучић, тврдећи да је власник “Јовањице” током привођења показивао фалсификовану значку МУП, као и да је у помоћ звао председниковог брата Андреја Вучића.

Убрзо је градоначелник Новог Сада поднео кривичну пријаву Републичком тужилаштву против браће Вучић због умешаности у ову аферу, али је пријава убрзо одбачена. Тужилаштво је тада саопштило да нема основа сумње да је Колувија икад био у комуникацији са браћом Вучић, што је наводно потврђено вештачењем његовог телефона.

Са поменутим Вучевићем, Андреј Вучић, према тврдњама члана Народне странке Борислава Новаковића, заједно помаже пословање компаније “Галенс”, која се наводи као инвеститор пројекта “Нови Сад на води”.

Алексића осудили, углед Андреја Вучића вреди 300 хиљада

Први основни суд у Београда у фебруару ове године осудио је политичара Мирослава Алексића на новчану казну од 300.000 динара коју мора да исплати Андреју Вучићу због, како се наводи, повреде угледа и части. 

Портал Нова добио је на увид поменуту пресуду која је донета крајем јануара ове године. Иначе, иако је вредност тужбе било 900.000, Алексић је осуђен да мора да плати 300.000 динара.

Алексић је дужан да плати одштету због навода које је изнео крајем новембра 2019. године на конференцији за медије, када је упитао зашто држава није раније реаговала у случају „Јовањица“, с обзиром да се, како је истакао, ради о највећој производњи марихуане у Европи.

„Одговори на то налазе се у телефону Предрага Колувије и ја сада питам надлежно тужилаштво да ли је он приликом хапшења звао Андреја Вучића? Полиција је то већ утврдила“, рекао је тада Алексић.

Потпредседник Народне странке, рекао је касније да је за пресуду чуо преко медија и да је процес против њега био, како је наводио, монтиран.

“Одбио је (судија) све наше доказе, све наше сведоке које смо предлагали, завршио је процес у парници за мање од годину дана, што је вероватно једна од најбржих парница које су завршене“, навео је он.

Упитан на основу чега тачно тврди да је процес монтиран, Алексић је подсетио да је градоначелник Новог Сада крајем 2019. године поднео кривичну пријаву против Александра и Андреја Вучића у вези са Јовањицом, коју је заменица тужиоца за организовани криминал експресно одбила.

„Она је доставила штуро обавештење где каже да у телефонском именику Колувије нису пронађени контакти под именом Андреј и Александар Вучић“, навео је Алексић и додао да је Андреј Вучић управо на основу тог образложења поднео кривичну пријаву против њега.

Брат Ане Брнабић: Бизнис цветао…

Игор Брнабић, брат премијерке, такође спада у ред “истакнутих браћа”. Огранак фирме Асеко у Србији у којем је он био директор, доживео је метеорски успон од тренутка кад је Ана Брнабић постала председница Владе Србије.

Склапали су се вишемилионски уговори са државним предузећима, ређале су се државне фирме и министарства, утркујући се ко ће више новца да одвоји за фирму премијеркиног брата. 

Тако је отворена Пандорина кутија, из које су спорадично испливавали један по један вишемилионски уговор.

Све је било још јасније кад је у јавност испливала информација да је мултинационална компанија Асеко у периоду од 1. јануара 2019. до 31. децембра исте године приходовала 881 милиона пољских злота, од чега 250 милиона из Србије (преко 55 милиона евра), што заправо значи да више од четвртине годишње зараде ове фирме стигло из наше земље или у процентима – чак 28 одсто.

Оставка “због сестре”

У јеку афере, премијерка Србије Ана Брнабић је у неколико наврата рекла да нема ничега спорног у пословању компаније коју води њен брат и уговорима који су потписани са државним институцијама. Рекла је да ту није било никакве корупције и да ни она, ни њен брат тако нешто никада не би радили.

Међутим, иако је Асеко имао највећи профит у Србији, Игор Брнабић је поднео оставку на место директора компаније Асеко за нашу земљу. Међутим, та информација је прошла кроз центрифугу вести којом је српска јавност свакодневно затрпана – недовољно запажено. Истина је да ово није ни мала ни небитна информација, с обзиром да је портал Нова.рс месецима објављивао списак уговора које је ова компанија склопила са државним институцијама и тако из буџета Србије исисала огромну количину новца.

Поводом оставке коју је поднео, Игор Брнабић је говорио за Инсајдер, где је навео да се повукао са места директора јер не жели да буде тема политичке кампање, те да му је доста да буде колатерална штета.

“Ја нисам тема целе те кампање. Асеко није тема целе те кампање. Тема те кампање је Ана Брнабић. Мени је доста тога да ја будем ту нека колетарална штета”, навео је за Инсајдер Игор Брнабић.

Брат Дарије Кисић Тепавчевић у милионским пословима

Јавност у Србији прошле године је сазнала да су компаније блиске Бојану Кисићу, супругу министарке правде Неле Кубуровић и брату докторке Дарије Кисић Тепавчевић, министарке за рад, борачка и социјална питања, добиле 27 уговора са јавним предузећима и министарствима.

Истраживање БИРН-а показало је да су од 2013. године фирме НИТЕС групе, чији је један од директора Бојан Кисић, само у Србији потписале 27 уговора вредних око 26,8 милиона евра, саме или у конзорцијуму са другим фирмама.

Само у априлу 2020, НИТЕС је склопио три уговора са Министарством здравља, укупне вредности 3,2 милиона евра.

Министарка Нела Кубуровић у одговору БИРН-у негирала је да је повезана са фирмом у којој ради њен супруг.

Аутомобил и стан брату Синише Малог

Предраг Мали, брат министра финансија Синише Малог, према писању КРИК-а, има и те како везе за фирмом “Миленијум тим” која је директно повезана са влашћу Српске напредне странке.

Подсетимо, истраживање КРИК-а је показало да је рођени брат Синише Малог у периоду од 2014. го 2019. године користио возило марке “ауди” у власништву фирми српских бизнисмена Ивана Бошњака и Стојана Вујка.

Аутомобил је најпре био у власништву фирме „Миленијум тим“ ангажоване на највреднијим државним пројектима, а затим је пререгистрован на њихову другу компанију „КБВ датаком“.

Сем аутомобила, бизнисмени су уступили и стан у којем је становала девојка Предрага Малог, писао је КРИК.

Лидер радикала проговорио о "тајном руском оружју" за Србију! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА