Најновије

СВЕТИЊЕ НА КОСОВУ НА МЕТИ ТЕРОРИСТА! Тзв. приштинска власт финансира, штити и подстиче екстремисте да нападају СПЦ

Тензије на Косову и Метохији су из дана у дан све веће, а православне светиње су предмет бројних напада који постају све учесталији. Само током ове године забележено је петнаестак напада на цркве и српска гробља.

Високи Дечани (Фото: Јутјуб)

Недавно се на мети пљачке нашла православна црква Светог Цара Уроша, а украдена је комплетна електрична инсталација.

За сада иза оваквог и сличних напада углавном стоје вандали задојени мржњом према Србији, али је питање тренутка када ће постати мета терористичких напада бројних екстремистичких група које потпуно неометано делују у јужној српској покрајни. Готово све те терористичке организације уско су повезане са политичким структурама у лажној држави Косово, од којих, поред новца, добијају и логистичку подршку и заштиту. Екстремисти су најбројнији и најактивнији у албанским срединама јужно од Ибра, где имају своје просторије у којима се окупљају и где их припадници тзв. косовске полиције уопште не контролишу.
Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић потврђује да постоји реална опасност од терористичких напада на православне светиње на Космету и додаје да су терористи охрабрени од приштинске власти.

- Дечани, Пећка патријаршија и остале православне светиње и гробља сведоче о томе колико су Срби и православље утемељени на том простору и да других организованих религија тамо вековима није било, што их чини објектом напада оних који граде „косовски идентитет“. Овде локална власт, било да су то Рамуш Харадинај, Хашим Тачи или Аљбин Курти, стимулише терористе на такве активности - рекао је он и додао да српски народ на КиМ, као и српска баштина, немају бољу заштиту од Кфора.

- Не видимо намеру западних сила да испуне део Резолуције 1244 који говори о повратку одређених полицијских и војних снага Србије на то подручје. Дакле, најбоља би заштита била да дође полиција и војска Србије, али то у овом моменту није реално. Без Кфора би Срби, у ствари, били осуђени на терористичке акције и били би присиљени на расељавање - рекао је Галијашевић.

Због бројних напада на православне светиње, као и због грубих провокација и бруталних увреда на рачун Српске православне цркве, Епархија рашко-призренска прекинула је све односе са привременим косовским институцијама.

Наводећи да односи са институцијама косовских Албанаца никада нису били толико лоши, Епархија СПЦ поручује да је то додатни разлог да међународна заједница треба да заштити народ и Цркву од дискриминаторног понашања и токсичне реторике Приштине.

„Све чешћи и интензивнији покушаји негирања верских и имовинских права, идентитета и Уставом загарантованог имена СПЦ на КиМ од стране косовских институција тужан су показатељ озбиљног погоршања општег стања верских слобода на овом простору, што нимало не доприноси помирењу и заједничком животу, већ додатно подстиче верску и етничку мржњу која угрожава безбедност православног српског становништва и нашег духовног и културног наслеђа на КиМ“, стоји у саопштењу Епархије рашко-призренске.

Удовичићу забрањен улаз на КиМ

Привремене власти у Приштини забраниле су јуче министру омладине и спорта Вањи Удовичићу улазак на територију КиМ.

Удовичић је требало јуче да на Приштинском универзитету са привременим седиштем у Косовској Митровици разговара са младима и подели им стипендије, а потом обиђе и Центар за екологију и развој спорта у Зубином Потоку.

Приштина је обавештење о забрани послала после поноћи без икаквог повода и образложења.

- Најновија забрана показује сву осионост и бахатост власти у Приштини, које одбијају и сваку врсту сарадње, дијалога и договора, али и немоћ ЕУ да осигура и гарантује поштовање споразума и цивилизовано поступање албанских политичара - истакао је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Израелска војска тестирала ново смртоносно оружје! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА